Skip to main content

Gabrijel: Putinove nuklearne pretnje treba shvatiti ozbiljno

Planeta 06. okt 2022.
< 1 min čitanja

"Ako upotrebi nuklearnu bombu, onda smo u ratu sa Rusijom"

Ako ruski predsednik Vladimir Putin upotrebi nuklearno oružje, onda ćemo biti u ratu sa Rusijom, upozorio je bivši nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel). On je naglasio da Putinove pretnje treba shvatiti ozbiljno.

“Moramo Vladimira Putina da držimo za reč, kada kaže da je Rusija spremna da upotrebi atomsko oružje”, rekao je Gabrijel u sredu uveče, prenele su u četvrtak novine Medijske grupe Bavarska (Mediengruppe Bayern).

Nemačka mora da bude spremna za takav scenario. Ako Putin upotrebi nuklearnu bombu, “onda smo u ratu sa Rusijom”, rekao je bivši šef diplomatije i vicekancelar Nemačke.

Za razliku od Gabrijela, spoljnopolitički stručnjak najveće opozicione demohrišćanske CDU Norbert Retgen (Röttgen) smatra nerealnim scenario pod kojim Putin pokreće nuklearni napad.

“Ne mislim da je to realna opcija za Putina”, rekao je Retgen u sredu uveče za televiziju ARD.

On je objasnio da bi za Putina sve posledice takvog poteza bile katastrofalne, odnosno da bi ostao potpuno izgubljen i izolovan u svetu.

Pritom, ni ljudi u Rusiji ne žele da budu uvučeni u nuklearni rat, ocenio je Retgen, dodajući da su i Amerikanci nedvosmisleno rekli da bi takvo kršenje tabua izazvalo jasan vojni odgovor.

Treba takve pretnje Putina shvatiti ozbiljno, ali upotreba nuklearnog oružja za njega nema ni političkog, ni vojnog ni ekonomskog smisla, ocenio je Retgen.

(dpa, foto: Britta Pedersen/dpa-Zentralbild/dpa)