Skip to main content

Fuks: Nacionalne manjine treba da budu most koji spaja Hrvatsku i Srbiju

Vojvodina 24. jun 2022.
2 min čitanja

“Upravo nacionalne manjine, i hrvatska u Srbiji i srpska u Hrvatskoj, treba da budu most koji spaja, a ne razdvaja. Jedino se na taj način odnosi mogu dovesti na nivo kakav je primeren jednom civilizovanom, evropskom društvu, u koje sam uveren da teži i Hrvatska i Srbija”, izjavio je danas ministar znanosti i obrazovanja Hrvatske, Radovan Fuks, prilikom posete hrvatske zajednice u Srbiji.

Hrvatsko nacionalno veće danas obeležava Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, a tom prilikom hrvatsku zajednicu u Srbiji posetio je ministar znanosti i obrazovanja Hrvatske, Radovan Fuks.

Zvanični povod njegove posete je dodela nagrada najboljim učenicima nastave na hrvatskom jeziku koja će svečano biti održana večeras, a po rečima predsednice hrvatskog nacionalnog veća, Jasne Vojnić, prilikom susreta razgovaralo se o unapređenju saradnje i poboljšanju kvaliteta obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji.

“Razgovarali smo o pojačanju pomoći našim studentima, koje se ogleda u vidu udžbenika, doktorskih studija, razmene studenata, da se ovde malo izdigne kvalitet obrazovanja na hrvatskom jeziku. Ministar Fuks je izrazio veliku spremnost da nam pomogne i veliku nadu da će uskoro Hrvatski školski centar biti osnovan, u čemu će i ministarstvo znanosti i obrazovanja uzeti veće učešće”, rekla je Jasna Vojnić.

Ministar znanosti i obrazovanja Hrvatske, Radovan Fuks, izjavio je da će ministarstvo podržati učenike hrvatskog jezika, te omogućiti i doktorske studije određenom broju studenata. On je dodao da se nada da će i Školski centar uskoro dobiti dozvolu uspostave u Subotici.

“Nadam se da ćemo imati to zadovoljstvo da zajednički opremimo taj centar, tehnički i informatički – da to bude jedno mesto koje će biti otvoreno ne samo za hrvatsku decu, već i za sve ostale. Takav sličan centar imamo i u Banja Luci, a Hrvatska pomaže i čini sve napore da dodatno unapredi i samo izvođenje nastave”, rekao je Fuks.

On je izjavio da ima posebno zadovoljstvo što je posetio Suboticu, samim tim što je prvi put bio pre deset godina, te je ocenio da je od tada mnogo toga postignuto.

“Nastava na jezicima nacionalnih manjina je nešto što mora dobiti potporu vlasti i vlada jer je to nešto što ne razdvaja, već upravo obogaćuje. Zbog toga i mi nastojimo potpomognuti nastavu hrvatskog jezika u Srbiji, koliko god je to potrebno i očekujem jednako tako da će i sama vlada u Srbiji učiniti iste takve napore da to bude na nivou koji daje jednu vrednost svima nama zajedno”, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Hrvatske, Radovan Fuks.

(Magločistač, Foto: N.J. / Magločistač)