Skip to main content

FT: Kina preispituje efikasnost njihovih vakcina protiv koronavirusa

Planeta 11. apr 2021.
< 1 min čitanja

Kineski centar za kontrolu bolesti (CDC) razmišlja o mešanju i promeni načina primanja doza vakcina protiv koronavirusa kako bi se povećala njihova efikasnost, piše Fajnenšel tajms (Financial Times – FT).

To je prvi put da jedno vladino telo javno raspravlja o postojanju zabrinutosti zbog efikasnosti kineskih vakcina.

Šef CDC Gao Fu je rekao da se “razmatra kako rešiti problem zbog toga što efikasnost postojećih vakcina nije velika“, preneli su lokalni mediji.

On je predložio mešanje doza različitih vakcina i promenu načina primanja u pogledu broja i vremenskog razmaka između doza.

Za razliku od drugih proizvođača vakcina, kineski proizvođači nisu objavili podatke iz treće faze ispitivanja, što je dovelo do kritika na račun manjka transparentnosti u pogledu efikasnosti vakcine za različite grupe.

Svaka nova strategija imaće posledice za više od 20 zemalja kojima je Kina, uglavnom bilateralnim ugovorima, prodala vakcine. Kina je do sada isporučila 40 miliona doza drugim zemljama.

Čile se suočava sa još jednim talasom zaraze novim sojevima, uprkos uspešnoj vakcinaciji cepivima Sinovak.

Efikasnost pojedinačne doze bila je samo tri odsto, a dve doze 56 procenata, piše FT.

Stručnjaci, međutim, nisu povezali najnoviji talas sa stopom efikasnosti vakcine.

Kompanija Sinofarm tvrdi da njena vakcina ima 79 odsto efikasnosti, slično stopi koja je nedavno istraživanjima utvrđena za Astrazenekine vakcine.

Hongkonški stučnjaci ocenili su da je efikasnost vakcine Sinovak 50,66 odsto, među ljudima od 18 do 60 godina starosti.

(Beta)