Skip to main content

FT: EU će sabotirati mađarsku ekonomiju ako Budimpešta blokira pomoć Ukrajini

Planeta 29. jan 2024.
< 1 min čitanja

Brisel je zacrtao strategiju direktnog ciljanja mađarske ekonomije

Evropska unija će sabotirati mađarsku ekonomiju ako Budimpešta blokira pomoć Ukrajini na samitu ove sedmice, prema povjerljivom planu koji je sastavio Brisel, a koji označava značajnu eskalaciju u borbi između EU-a i njegove najproruskije države članice, objavio je Financial Times.

Prema dokumentu koji su sastavili dužnosnici EU-a a za koji Financial Times kaže da je imao uvid u njega, Brisel je zacrtao strategiju direktnog ciljanja mađarske ekonomije, uključujući “ugrožavanje njene valute te utjecaj na povjerenje ulagača”, što bi moglo naškodi radnim mjestima, ako Budimpešta odbije povuči veto protiv pomoći Kijevu.

Vanredni samit

Viktor Orban, mađarski premijer, najavio je blokirati korištenje budžeta EU-a za pružanje 50 milijardi eura finansijske pomoći Ukrajini na vanrednom samitu čelnika u četvrtak.

Orban je glasno kritikovao podršku bloka Kijevu i zadržao je veze s Kremljom nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. Ranije je blokirao reviziju budžeta EU-a koja je uključivala pomoć Ukrajini.

Ako ne odustane od blokade pomoći Ukrajini, drugi čelnici EU-a trebali bi javno obećati da će trajno zatvoriti sva finansiranja EU-a Budimpešti, s namjerom da ubrzavaju pad valute forinte u zemlji i povećaju porast troškova zaduživanja, navodi se u istom dokumentu.

(AJB/Agencije, foto: Autonomija/David Gruhonjić)