Skip to main content

Frilenseri održali performans ispred Skupštine Srbije, nezadovoljni Zakonom o porezu

Info 06. авг 2021.
2 min čitanja

Članovi udruženja Internet radnici Srbije održali su danas performans ispred Skupštine Srbije na kojem su iskazali nezadovoljstvo zbog izmene Zakona o porezu na dohodak građana, kojim je predviđeno da radnici na internetu, frilenseri, plate poreze i doprinose za poslednjih šest godina.

Desetak članova tog udruženja ispisalo je grafit na trotoaru ispred platoa Doma Narodne skupštine sa zahtevom da se obustavi naplata poreza i doprinosa za frilensere od 2015. godine i zatražili pravedno i održivo rešenje njihovog pravnog i poreskog statusa.

„Borba bez podela je pobeda za svakoga“, poručili su grafitom frilenseri koji su nosili maske i želeli da ostanu anonimni.

Jedna članica udruženja pozvala je frilensere da nastave borbu protiv izmene Zakona o porezu na dohodak građana, koje su dva veća udruženja frilensera ranije prihvatila.

Nastavićemo borbu svim sredstvima, pravno i na ulicama. Mislim da je veliki broj razočaranih ljudi. Treba da se digne moral jer ima ljudi koji nisu odustali. Ovo je poslednja šansa“, naglasila je ona na konferenciji za novinare.

Udruženje radnika na internetu i Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije u dogovoru s Vladom Srbije prihvatili su kao prelazno rešenje Zakon o porezu do izrade zakona o fleksibilnim oblicima rada koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2022. godine.

Ta udruženja protestovala su više puta početkom godine i tražila otpis poreza i doprinosa za period od 2015. godine do ove godine koji im je obračunala Poreska uprava, a na kraju su, umesto otpisa, prihvatili predlog Vlade Srbije da za protekli period neoporezivi deo mesečnih prihoda iznosi 570 evra, što je oko 67.000 dinara.

Izmenom Zakona o porezu na dohodak građana koji je do tada važio i koji su ta dva udruženja prihvatila, predviđeno je i da se normirani, neoporezivi troškovi podignu sa 43 odsto na 50 odsto i da se na ostatak prihoda primenjuje ukupna poreska stopa umesto od 80 odsto, od oko 56 odsto.

(Beta)