Skip to main content

Francuski studenti blokirali fakultete nezadovoljni kandidatima u drugom krugu

Planeta 14. апр 2022.
< 1 min čitanja

Stotine francuskih studenata blokirale su zgrade Univerziteta Sorbona u Parizu i drugim školama zbog nezadovoljstva predsedničkim izborima i kandidatima koji su ušli u drugi krug, a policija na njih ispalila suzavac.

U drugi krug predsedničkih izbora 24. aprila ušli su aktuelni predsednik Emanuel Makron i krajnje desničarski kandidat Marin Le Pen za koje studenti smatraju da neće zaštiti siromašne ili životnu sredinu.

Studenti su bacali letke sa prozora sa Sorbone i skandirali „svi smo mi antifašisti“, a policija je u jednom trenutku ispalila suzavac kako bi sprečila druge studente da se im se pridruže.

Među demonstrantima je mnogo onih koji su glasali za levičarskog kandidata Žan-Lika Melanšona, koji je imao jedan procenat manje od Le Penove u prvom krugu predsedničkih izbora, ali se nije kvalifikovao za drugi krug.

„Pošto su mladi ljudi zabrinuti za pitanja životne sredine, za socijalna pitanja, za antirasistička, feministička i LGBTK pitanja, neophodno je imati kandidata koji će nas predstavljati„, rekao je student Sciences-Po Gabriel Vergnes.

(Beta, Foto: Pixabay)