Skip to main content

Fondacija pozvala Apelacioni sud da potvrdi presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije

Info 11. apr 2022.
2 min čitanja

Slavko Ćuruvija fondacija pozvala je danas Apelacioni sud da potvrdi prvostepene presude optuženima za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, 1999. godine.

U saopštenju povodom 23. godišnjice ubistva Slavka Ćuruvije, iz fondacije su ocenili da su „podriveni sami temelji vladavine prava u Srbiji“ sve dok počinioci tog zločina ne počnu da izdržavaju zatvorske kazne.

Podsetili su da ni osam godina od kad je podignuta optužnica protiv četvorice bivših pripadnika Resora državne bezbednosti (RDB), nema pravosnažne sudske presude.

„Svako dalje odugovlačenje u ovom procesu ima poražavajuće posledice na slobodu izražavanja, i predstavlja jasnu poruku svim novinarima koji se i danas suočavaju sa napadima i pritiscima da ne mogu da očekuju adekvatnu zaštitu pravosudnog sistema. Stoga je brzo i pravedno okončanje slučaja Ćuruvija od presudne važnosti ne samo za porodicu Slavka Ćuruvije i medijsku zajednicu u zemlji, već i za čitavo društvo i sve građane Srbije“, piše u saopštenju.

Novinar i izdavač listova Dnevni telegraf i Evropljanin, Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, hicima iz pištolja, s leđa, ispred ulaza u zgradu u Svetogorskoj ulici (tada Ive Lole Ribara), u kojoj je živeo.

Specijalni sud osudio je početkom decembra 2021, u ponovljenom postupku, na po 30 godina zatvora nekadašnjeg načelnika Resora državne bezbednosti (RDB) Radomira Markovića i nekadašnjeg načelnika beogradskog centra RDB Milana Radonjića.

Na po 20 godina zatvora osuđeni su nekadašni pripadnici te službe Ratko Romić i Miroslav Kurak koji je u bekstvu.

Predstavnici NUNS-a i UNS-a položili vence na mestu ubistva Ćuruvije

Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Udruženja novinara Srbije položili su vence i zapalili sveće u Svetogorskoj ulici, na mestu gde je pre 23 godine ubijen Slavko Ćuruvija.

Predsednik NUNS Željko Bodrožić rekao je da u slučaju Ćuruvija 23 godine posle ubistva „i dalje nema pravosnažne presude“.

„I ove godine pozivamo sve da konačno ovaj slučaj dobije sudski epilog, ali pravi sudski epilog“, rekao je Bodrožić.

(Beta)