Skip to main content

Fondacija podržava zahtev sindikata da se minimalac poveća na 39.000 dinara

Info 02. sep 2021.
< 1 min čitanja

Fondacija Centar za demokratiju podržala je danas sindikate u njihovom zahtevu da se minimalna mesečna zarada za 2022. godinu poveća na 39.000 dinara, i pozvala partnere u Socijalno ekonomskom savetu koji pregovaraju o tome da radnicima omoguće dostojanstven život.

„U Srbiji više od 350.000 zaposlenih prima neto minimalac od 32.000 dinara (272 evra) kao redovnu zaradu, a veliki broj zaposlenih prima samo neznatno veću zaradu, što je prihod koji ne dostiže ni nivo već siromašne minimalne potrošačke korpe i kojim se ne mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe radnika i njihovih porodica“, navodi se u saopštenju te fondacije.

O povećanju minimalne mesečne zarade za 2022. godinu danas će odlučivati Socijalno-ekonomski savet (SES), odnosno sindikati, poslodavci i predstavnici Vlade Srbije.

Sindikati UGS „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) zalažu se da se minimalna zarade sa sadašnjih oko 32.000 dinara poveća na 39.000, Vlada Srbije predlaže da se poveća na 35.000 dinara, a poslodavci prihvataju predlog Vlade uz zahtev za određenim poreskim oslobađanjem.

Fondacija Centar za demokratiju ocenila je da dosadašnji pregovori socijalnih partnera o visini minimalne cene rada ukazuju na sve izvesniji ishod da će radnici koji rade za minimalac i sa njegovim novim povećanjem živeti teško i na granici egzistencije, čime će se „dodatno povećati rizici za produbljivanje konstantno rastućeg siromaštva u Srbiji“.

„Pozivamo partnere u SES-u da učine dodatne napore kako bi se kroz značajnije povećanje minimalne cene rada zaposlenima sa najnižim mesečnim primanjima omogućilo da svojim radom obezbede dostojanstven život„, navodi se u saopštenju.

Ističe se da će Fondacija nastaviti rad na jačanju kapaciteta ključnih aktera i unapređenju socijalnog dijaloga, promociji dostojanstvenog rada i širenju znanja o neophodnim koracima za trajnije poboljšanje položaja radnika u Srbiji.

(Beta)