Skip to main content

Fondacija: Kuda.org da obustavi akcije protiv CK13

Građani 30. nov 2022.
< 1 min čitanja

"Ove akcije mogu dovesti do gubitka omladinskog centra. U javnom interesu je da ’Kuda.org’ obustavi ove akcije kako bi izbegli gubitak ključnog dela kulturne scene Novog Sada"

Fondacija Schüler Helfen Leben (SHL) iz Berlina, koja je koja je omogućila kupovinu objekta u kojem se nalazi Crna kuća, ocenila je danas da je presuda Osnovnog suda u Novom Sadu u korist udruženja “Kuda.org” po pitanju prava “Omladinskog centra CK13” da ostane u prostorima Crne Kuće nepravedna, zbog čega pruža svoju podršku CK13.

U saopštenju SHL ističe se da “presuda i potezi koje čini ‘Kuda.org’ ometaju rad i ugrožavaju postojanje omladinskog centra, što ide na štetu zajednici Novog Sada”.

“Ove akcije mogu dovesti do gubitka omladinskog centra. U javnom interesu je da ’Kuda.org’ obustavi ove akcije kako bi izbegli gubitak ključnog dela kulturne scene Novog Sada”, istakao je generalni direktor SHL Patrik Hemke.

Dodao je i da je, delajući protiv udruženja CK13 i SHL-a, ‘Kuda.org’ “u očima SHL izgubila legitimitet kao akter nezavisne scene i civilnog sektora grada”.

Podsetimo, u oktobru 2020. godine pokrenut je pravni postupak od strane udruženja “Kuda.org” protiv udruženja “Omladinski centar CK13” u kojem se zahteva iseljenje omladinskog centra iz Crne Kuće.

Mesec dana pre te tužbe “Kuda.org” pokreće tužbu protiv Fondacije SHL, sa pokušajem da poništi hipotekarni dug prema SHL-u i prisvoji Crnu Kuću.

Nedavno je Osnovni sud u Novom Sadu doneo presudu po kojoj se utvrđuje raskid Ugovora o korišćenju prostora bez naknade i obavezuje se udruženje “Omladinski centar CK13” da se iseli iz Crne kuće i da nadoknadi troškove sudskog postupka.

(Autonomija)