Skip to main content

Fon Kramon: Moskva koristi slabosti EU kako bi je razjedinila

Planeta 02. jun 2022.
2 min čitanja

"Orkestrirane laži, hibridni rat, ometanje društva i podrivanje demokratskih vrednosti"

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon ocenila je da je Rusija iskusna u načinima da razjedini igrače u Evropskoj uniji, zna da izabere one sa antievropskim i antidemokratskim pristupom, ali ono što je zajedničko svima u EU jeste da su svi iskusili mešanje Moskve u izborni proces.

Fon Kramon je, na panelu foruma Globsek 2022 u Bratislavi koji se tiče globalnog uticaja Kremlja, rekla da su očekivanja javnosti bila visoka o tome koliko će sankcije protiv Rusije zbog invazije u Ukrajini biti efikasne.

Moskva koristi slabosti EU, rekla je Fon Kramon, koja je govorila o primeru Poljske, koja je veoma važna za Uniju i aktivna u pomoći kada je reč o ukrajinskoj krizi, ali joj se zbog toga ne sme popuštati u slučajevima kršenja vladavine prava.

Fon Kramon je rekla da je zabrinuta što i u njenoj zemlji ima još “imaginacija” o balansu i potrebi da se čuje šta imaju da kažu Kremlj i Moskva.

“To su orkestrirane laži, hibridni rat, ometanje društva i podrivanje demokratskih vrednosti“, dodala je ona.

Fon Kramon je navela da je, kao poslanica Evropskog parlamenta i članica podkomiteta Spoljnopolitičkog odbora, imala priliku da vidi brojne “lažne izjave” svojih kolega, izvestilaca iz zemalja poput Turske, Azerbejžana.

“Oni ‘kupuju’ naše kolege za lažne izjave”, navela je ona o uticaju, ne samo Rusije, na zapadne političare.

Državni sekretar slovačkog Ministarstva odbrane Marian Majer naglasio je da su očekivanja od sankcija Kremlju bila visoka i tražio se maksimalan rezultat, ali se mora razumeti realnost.

To znači da se čini i više nego što je neko u prošlosti mislio da će biti moguće, rekao je on i naveo primer svoje zemlje, koja je zavisna od sovjetske vojne opreme i energenata iz Rusije.

“Uspeli smo da, u odnosu na proteklih par meseci donesemo neke važne odluke, ali i dalje imamo polu punu čašu, jer, iako je Slovačka jedna od najpogođenijih zemalja ovom krizom, ljudi i dalje misle da Rusija nije uzrok rata, već Zapad i NATO”, rekao je Majer.

(FoNe, foto: N1)