Skip to main content

Fon der Lajen: Zastava EU biće i zastava BiH koja ima svoje mesto u srcu Unije

Jugoslavija 28. okt 2022.
2 min čitanja

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Sarajevu da je Bosna i Hercegovina deo Evrope i da ima svoje mesto “u srcu EU”.

Obraćajući se novoizabranim članovima Predsedništva BiH, budućim članovima državnog parlamenta, privrednicima i predstavnicima civilnog društva, ona je istakla da će zastava EU biti i zastava BiH.

„Mesto joj je u ovoj zemlji. I zato sam ja ovde danas. To je moja poruka svim građanima Bosne i Hercegovine. Vaša budućnost je Evropa“, kazala je Fon der Lajen.

Dodala je da to „nije primarno zbog predloga Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodeli kandidatski status“, već zato jer građani te države duboko veruju u Evropu.

„Više od tri četvrtine vaših građana podržava članstvo u EU. Za to postoji solidna većina u svim delovima zemlje“, ocenila je Fon der Lajen.

Dodala je da je put ka EU, put ka boljoj Bosni i Hercegovini.

Pozvala je novoizabrano rukovodstvo BiH da svojim političkim delovanjem pokrene BiH ka napred.

„Ovo je trenutak za Bosnu i Hercegovinu i želim da ohrabrim sve vas da ga iskoristite. To je i smisao naše preporuke da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata“, naglasila je predsednica Evropske komisije.

„Sada je trenutak da se ponovo udruže snage u zemlji i ostvari napredak na putu u našu Uniju…. Svi smo svesni da sprovođenje reformi neće biti jednostavno. Ali vas pozivam da nikada ne gubite iz vida ono što je na kraju ovog puta“, kazala je von der Lejen.

Prema njenim rečima, BiH će biti zemlja gde su svi jednaki pred zakonom, kao i zemlja „gde će mladi svoj talent i naporan rad pretočiti u uspeh“.

„BiH će biti zemlja gde se svi osećaju zastupljeno“

„Zemlja gde se svi osećaju zastupljeno – oni koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati, kao i oni koji sebe vide kao građane ove zemlje“, navela je, između ostalog, Fon der Lajen.

Govorila je i o posledicama ruske invazije na Ukrajinu, ocenivši da „Putinov rat ima direktne ekonomske posledice na sve koji žive u Bosni i Hercegovini“.

„Najbolje rešenje za to je još tešnja saradnja sa Evropskom unijom. To je u vašem direktnom interesu i isto tako će vas približiti našem jedinstvenom tržištu i članstvu u Uniji“, konstatovala je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je u zvaničnu posetu Bosni i Hercegovini, ge će održati nekoliko sastanaka sa više zvaničnika.

Uprkos poteškoćama i odlaganju leta zbog magle, avion predsednice Evropske komisije sleteo je na aerodrom u Sarajevu, gde ju je dočekala ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

„Predsednica Evropske komisije stigla je u Sarajevo. Važna službena poseta za našu državu. Evropska unija je nas ključni partner. Građani i država očekuju dodatni napredak kroz kandidatski status za BiH i doprinos stabilizaciji i napretku“, rekla je Turković.

Ursula von der Lajen danas će se sastati sa članovima Predsedništva BiH, ali i sa novoizabranim državnim parlamentarcima, predstavnicima civilnog društva, radnicima iz kulture i medijima.

Kasnije tokom dana Ursula fon der Lajen će s predsedavajućim Saveta ministara Zoranom Tegeltijom (SNSD) otvoriti tunel Ivan na deonici autoputa, Koridora 5C Tarčin – Ivan.

EU je u izgradnju ove deonice obezbedila bespovratnih 23,3 miliona evra.

Ranije je posetila Prištinu i Tiranu, danas će posetiti i Beograd, a sutra, 29. oktobra, boraviće u Podgorici.

(Beta)