Skip to main content

Finska planira gradnju ograde na granici s Rusijom

Planeta 10. jun 2022.
< 1 min čitanja

"Kao odgovor na hibridne pretnje"

Finska planira da gradi nove jače ograde na nekim delovima svoje granice s Rusijom, u očekivanju „hibridnih napada“ Rusije posle finske kandidature za ulazak u NATO, saznaje se danas u finskoj vladi.

Strahujući da bi Moskva mogla da koristi migrante da izvrši politički pritisak, Helsinki je juče podneo predlog zakona o jačanju ograda na nekim delovima granice sa Rusijom, dugačke 1.300 kilometara. Očekuje se da će se projekat sprovesti što je pre moguće.

Finska koja je podnela kandidaturu za prijem u NATO, strahuje od „hibridnih mera odmazde“ Rusije kao što su sajber napadi ili nevojne operacije destabilizacije.

„Cilj ovog predloga zakona je poboljšanje operacionalnog kapaciteta graničara kao odgovor na hibridne pretnje“, rekla je za Frans pres An Ihanus, savetnica u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„Ovo pitanje dobija na hitnosti zbog rata u Ukrajini„, rekla je ona.

Zasad su duž granice male drvene ograde za sprečavanje prolaska životinja, a „sada hoćemo da izgradimo jače ograde koje imaju pravi efekat prepreka“, rekla je Sana Palo, direktorka Granične službe za pravna pitanja.

Ona je rekla da ograda neće biti duž cele istočne granice, već samo na delovima koji se smatraju najvažnijim.

U slučaju priliva migranata Vlada predlaže da se oni koncentrišu na određenim mestima na granici što će biti kasnije precizirano.

Najveći deo finsko-ruske granice prolazi kroz vrlo slabo naseljene krajeve.

(Beta)