Skip to main content

“Film pod opsadom”: Kako je umjetnost pomogla Sarajlijama da prežive rat

Kultura 09. okt 2022.
2 min čitanja

Tokom opsade Sarajeva, koja je trajala 1425 dana i postala najduža u historiji, glavni grad Bosne i Hercegovine je svoj identitet i postojanje, između ostalog, branio i kulturom.

Iako izložen stalnom granatiranju, u Sarajevu su tokom opsade organizirane brojne pozorišne predstave, koncerti i izložbe, ali i filmski festival. Organizirao ga je bosanskohercegovački reditelj Haris Pašović 1993. godine, pod motom “Poslije kraja svijeta”, a u organizaciji su mu pomogle kolege i mladi iz tima Festivala MESS koji su prevodili i titlovali filmove te pravili rasporede njihovog prikazivanja.

Svjestan važnosti uloge umjetnosti u ratnim okolnostima i činjenice da su kulturni događaji njegovim sugrađanima predstavljali istinsko sklonište, filmski reditelj, scenarista i producent Srđan Šarenac odlučio je prvi sarajevski filmski festival, koji je trajao od 23. septembra do 3. oktobra 1993. godine, staviti u središte svog novog dokumentarnog filma.

“Zamislite da 18 mjeseci živite pod granatama, bez vode, struje, grijanja i neko vam kaže da će kino opet da radi. To zvuči potpuno nemoguće, zar ne? Haris Pašović i njegove kolege filmadžije su donijeli 143 filma u opkoljeno Sarajevo i prikazali ih na festivalu ‘Poslije kraja svijeta’. Čak 20 hiljada Sarajlija je došlo u kino. Oni su se barem na tren osjećali kao da nisu u ratu. Toliko ljudi je gotovo nemoguće danas, u mirnodopskim uslovima, privući na jedan događaj”, kaže Šarenac u razgovoru za Al Jazeeru.

“Mislim da je vrlo značajno pokazati da nam je umjetnost pomogla da preživimo rat”, dodaje.

Ohrabriti ljude u ratnim područjima

Dokumentarac Film pod opsadom (Cinema Under Siege) je u procesu realizacije, no Šarenac nam otkriva da ćemo u njemu, između ostalih, gledati poznatog američkog glumca Jeremy Ironsa – poznatog po filmovima Čovek sa željeznom maskom, Lolia i Borgije – kao i meksičku rediteljicu Danu Rothberg koja je u ratno Sarajevo “prokrijumčarila” 143 kopije filmova koji su prikazani.

“Iskreno se nadam da će Annie Liebowitz, koja je dizajnirala plakat ovog festivala, biti u filmu. Također smo u pregovorima sa njemačkim rediteljem Wimom Wendersom, čiji je film Until the End of the World prikazan u Sarajevu te 1993. godine”, kaže Šarenac.

Dodaje kako vrijedno prikuplja arhivske snimke i svjedoke festivala.

“Ako je neko ko čita ovaj članak bio u publici ovog ratnog filmskog festivala, i želi da iznese svoja iskustva i sjećanja molim da se javi na moj e-mail production@novi-film.com”, poručuje.

Nada se da će ga, nakon što bude gotov, premijerno prikazati upravo u Sarajevu, pred domaćom publikom. Ono što je sigurno je da je riječ o dokumentarcu koji će predstavljati nemjerljivo vrijedan zapis o bosanskohercegovačkoj kinematografiji i važnosti koju je umjetnost imala u opkoljenom Sarajevu.

“Ovim filmom želim ohrabriti ljude koji se nalaze u ratnim područjima širom svijeta i nadam se da će koristeći kulturu lakše prebroditi ratne strahote u kojima se nalaze”, ističe Šarenac.

(AJB, foto: Paul Lowe)