Skip to main content

Filips: Ako Vučić zaista vodi računa o Srbiji, normalizovaće odnose

Info 25. feb 2021.
< 1 min čitanja

Ako predsednik Aleksandar Vučić zaista vodi računa o stanju u Srbiji, ali i o vlastitom nasleđu, on će normalizovati odnose sa Kosovom, olakšavajući time integraciju Srbije u evropske strukture, ocenio je nekadašnji viši savetnik u američkom Stejt departmentu Dejvid Filips.

On je u intervjuu za današnji broj nedeljnika Vreme podsetio na obaveze iz pregovaračkog poglavlja 35 sa Evropskom unijom, naglasivši da je ono „jasno“ i da „Srbija neće ući u EU dok ne normalizuje odnose sa Kosovom“.

„Ona će ostati na evropskoj margini sve dok ne uspostavi dobre odnose sa Kosovom i drugim susedima“, rekao je Filips.

Na pitanje da li će Sjedinjene Države i EU uspeti da ubede Srbiju da prizna Kosovo, Filips je odgovorio da „konstruktivno ponašanje može biti nagrađeno različitim podsticajima“.

On je ocenio da će administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena „izbrisati Trampovu naklonost prema Srbiji i uspostaviti daleko ravnopravnije uslove za igru“.

„To ukazuje na značaj američkog vodstva u jačanju transatlanske saradnje čiji je cilj stabilizacija Balkana, a kako bi se uspostavio mir i omogućio napredak“, rekao je Filips.

(FoNet)