Skip to main content

Festival vojvođanskih pozorišta pod sloganom Glumci su se vratili, publiko

Kultura 12. mar 2018.
2 min čitanja

Na 68. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine učestvovaće ukupno 12 predstava, a festival će se održati pod sloganom “Glumci su se vratili, publiko”, izjavio je danas selektor festival Goran Ibrajter.

Ibrajter je na konferenciji za novinare rekao da je pogledao ukupno 45 predstava i da se tokom procesa izbora nametnula jedna osobenost, a to je “povratak glumca na velika vrata”, zbog čega je odlučio da u prvi plan istakne one predstave u kojima je data mogućnost glumcu da “razmahne sve segmente svog umeća”.

Dodao je da je ove godine zabeležen kvantitativni pomak u odnosu na prethodni ciklus, ali je naveo da ostaje i dalje utisak da pozorišta rade sa smanjenim kapacitetima, što je naročito izraženo u produkciji predstava za decu.

On je predložio da na festival učestvuju predstave “Evgenije Onjegin” Aleksandra Sergejeviča Puškina, Pozorište mladih Novi Sad u režiji Borisa Liješevića, “Anika i njena vremena” u režiji i po tekstu Ane Đorđević, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, zatim “Zrenjanin” Igora Štiksa, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina, u režiji Borisa Liješevića.

Predložio je i predstave “Maestro” Milivoja Mlađenovića, Narodnog pozorišta Sombor, u režiji Milana Neškovića, “Mala mađarska pornografija” po motivima proze Petera Esterhazija, Novosadskog pozorišta, u režiji Nikite Milivojevića, “Avgust u okrugu Osejdž” Trejsija Letsa, Narodnog pozorišta iz Subotice, u režiji Aleksandra Božine, kao i “Smrt čoveka na Balkanu” po istoimenom filmu Miroslava Momčilovića koji je i reditelj predstave, Narodnog pozorišta iz Kikinde.

Za selekciju predstava za decu Ibrajter je predložio “Tilda” autorke teksta i rediteljke Katarine Mišikov Hicinger, Slovačkog vojvođanskog pozorišta Bački Petrovac, “Plava ptica” Morisa Meterlinka, Narodnog pozorišta Sombor u režiji Sonje Petrović, “Tom Sojer” Marka Tvena, Dečjeg pozorišta Subotica u režiji Predraga Štrpca, “Snežna kraljica” Evgenija Švarca, Pozorišta mladih iz Novog Sada u režiji Biserke Kolevske, “Vesela kuća” Stevana Pešića, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” Zrenjanin u režiji Irene Tot.

Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, najstariji pozorišni festival u regionu, održaće se od 23. do 29. aprila u Zrenjaninu.

Članovi žirija su glumica Dragana Varagić, teatrolog Miroslav Radonjić i novinarka Smiljka Seljin.

(Autonomija)