Skip to main content

Festival u Kanu u znaku rata u Ukrajini, Zelenski na otvaranju, Rusi nepoželjni

Kultura 17. maj 2022.
2 min čitanja

Čuveni Filmski festival u Kanu svečano je otvoren po 75. put, s brojnim zvezdama i gostima koji su tom mondenskom mestu ponovo vratili uzbuđenje i glamur. Publiku je na otvaranju iznenadilo kada se na velikom platnu pojavio predsednik Ukrajine, nekadašnji glumac, Volodimir Zelenski sa svojom video porukom i pitanjem „da li će bioskop ćutati“. Festival je ove godine praćen kontroverzama zbog odbijanja akreditacija ruskim filmskim predstavnicima i novinarima, uz izuzetak „ispravnih“.

„Hiljade ljudi umire svakoga dana. Oni neće ustati kada se aplauz završi. Da li će bioskop ćutati ili će progovoriti? Ako postoji diktator, ako postoji rat za slobodu, sve zavisi od našeg jedinstva. Može li bioskop ostati van ovog jedinstva“, upitao je Zelenski, podsećajući na moć filma u Drugom svetskom ratu i film Čarlija Čaplina iz 1940. godine „Veliki diktator“ koji je ismevao Adolfa Hitlera.

Zelenski je rekao da Čaplinov diktator nije uništio pravog diktatora, ali da zahvaljujući tom filmu bioskop nije oćutao.

Govor Zelenskog, čije je pojavljivanje na platnu prvo izazvalo iznenađenje prisutnih, publika je ispratila na nogama i sa ovacijama.

Festival je posle obraćanja zvanično otvorio zombi filma „Final Cut“ reditelja Mišela Azanavicijusa, koji je promenio ime zbog toga što je slovo Z postalo simbol ruske agresije na Ukrajinu.

Najveći filmski festival na svetu traje od 17. do 28. maja, a povratak svečanosti, zabava, glamura i novca daje nadu da će se gledaoci ponovo u velikom broju vratiti u bioskope.

Gledaoci će u Kanu moći da vide i film Tom Kruza „Top Gan: Maverik“. Ametički glumac je stigao u Kan prvi put posle 30 godina.

„Final Cut“ je zombi komedija, rimejk japanskog filma iz 2017. godine, u kojem glavnu ulogu glumi rediteljeva supruga Berenis Bežo. Onog trenutka kada je objavljeno da će film otvoriti festival, došlo je do kontroverze jer se u originalu film zvao „Z“. Kako je slovo „Z“ postalo simbol ruske agresije na Ukrajinu, tako je Ukrajinski filmski fond zatražio i od festivala i od reditelja da se filmu promeni ime, pa je „Z“ postao „Final Cut“.

Počasnu Zlatnu palmu za životno delo ove godine primiće Forest Vitaker. Njegova produkcijska kompanija će prikazati „For the Sake of Peace“, dokumentarni film o ratu u Južnom Sudanu.

U kontekstu rata u Ukrajini, organizatori festivala odlučili su da odbiju akreditacije svim ruskim filmadžijama, ali i novinarima koji su na bilo koji način povezanim s ruskom vladom. Naknadno su neki novinari ipak dobili akreditacije, ali nije objavljeno koji.

AFP navodi da je rat dominantna tema ovogodišnjeg festivala, a da su organizatori posvetili poseban dan ukrajinskoj filmskoj industriji. Na festivalu će biti prikazan i dokumentarni film „Marijupolj 2“ litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravicijusa, koji je prošlog meseca poginuo u ratu u Ukrajini.

Kan 2020. nije održan zbog pandemije koronavirusa, a prošle godine se održao u posebnim uslovima. „Jednostavno rečeno, presrećan sam“, rekao je predsednik žirija Vensan Lindon na konferenciji za novinre. U žiriju su glumci i redatelji, među kojima su Rebeka Hol, Numi Rapas, Depika Padukone, Džef Nikols i Asgar Farhadi.

(Hina/N1, Foto: Printscreen Vlada Ukrajine)