Skip to main content

FCJK podržali kulturni, naučni i javnih djelatnici iz Crne Gore, regiona i Evrope

Jugoslavija 10. mar 2021.
3 min čitanja

U pismu podrške Fakultetu za crnogorski jezik i književnost izražava se protest zbog antidemokratskih i antievropskih praksi vlasti i pruža se snažna, nepokolebljiva podrška studentima, profesorima i rukovodstvu FCJK na čelu sa doktorom Adnanom Čirgićem.

“Kada je prošlog avgusta, poslije trideset godina, u Crnoj Gori izvršena demokratska tranzicija vlasti, nova parlamentarna većina najavila je evropsku, ekspertsku i reformsku vladu. Tom prilikom, obećana je depolitizacija i oslobađanje univerzitetā i akademske zajednice od stega partijske politike. Na žalost, umjesto obećanog, u Crnoj Gori je na djelu brutalni politički revanšizam i progon svih onih koji ne učestvuju u anesteziranju crnogorske javnosti dok traje ubrzano urušavanje demokratskih i evropskih vrijednosti modernog crnogorskog građanskog društva.

U svega mjesec dana, građani Crne Gore svjedočili su instaliranju partijskih kadrova nove većine na čelo državnog Univerziteta, koje je, po sopstvenom priznanju v.d. rektora, sprovedeno u nezakonitoj proceduri. Istovremeno, resorna ministarka za oblast prosvjete, nauke kulture i sporta prijeti oduzimanjem zakonom zagarantovanih prava akademcima i kulturnim radnicima koji javno iznose političke stavove u suprotnosti sa zvaničnom vladinom politikom.

O stanju u resorima prosvjete i kulture u Crnoj Gori najbolje govori činjenica da su do izbora politički podobnih rukovodilaca obustavljena sva sredstva za redovnu djelatnost ovih institucija: produkciju, istraživanja, kulturnu razmjenu, tehničko održavanje i restauraciju kulturne baštine.

Među istaknutim kulturno-obrazovnim institucijama prva meta progona postao je Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) sa Cetinja i njegov dekan prof. dr Adnan Čirgić lično. Oni su odabrani za difamaciju i sistemsku opresiju zbog njihove privrženosti ideji multikulturalnog, otvorenog i dinamičnog identiteta Crne Gore koji, između ostalog, podrazumijeva i crnogorski jezik. Pod trenutnim rukovodstvom, FCJK je u svega 10 godina postao najproduktivnija obrazovna ustanova u Crnoj Gori, koja je objavila oko 200 knjiga iz oblasti filologije i kulturologije, od čega je znatan broj onih o crnogorskoj kulturi i identitetu

Fakultetu je prekinuto redovno finansiranje, pa su nastavnici i studenti ostavljeni bez sredstava kojim su obezbjeđivani uslovi za rad (struja, voda, grijanje, sredstva za gostujuće profesore) i servisirane osnovne djelatnosti Fakulteta. Dekan Čirgić je izložen prijetnjama da će mu biti oduzet status istaknutog kulturnog stvaraoca i kampanji diskreditacije koju kroz tradicionalne medije vode predstavnici i saradnici nove vlasti.

Istovremeno, njihovi eksponenti na društvenim mrežama šire političku, nacionalnu i vjersku netrpeljivost prema njegovoj ličnosti. Žalosni rezultat ove kampanje su prijetnje i izlivi mržnje kojima je dnevno izložen od strane anonimnih lica. Umjesto zaštite, dekan Čirgić je od krovne institucije – Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, označen kao “izgrednik”, čime je signalizirano da napade treba nastaviti.

Otvorenim pozivanjem na diskriminaciju akademika, pisaca i izdavača koji rade na razvoju i odbrani crnogorske kulture i identiteta od strane ministarke napadnuto je pravo na slobodu izražavanja, koje uključuje slobodu mišljenja, primanja i prenošenja informacija i ideja, bez miješanja javne vlasti (član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima i član 47 Ustava Crne Gore).

Upozoravamo da se nezakonitom i samovoljnom obustavom finansiranja FCJK brutalno atakuje na autonomiju akademske zajednice: šalje se poruka šta će se desiti ostalim fakultetima, budu li praktikovali vlastitu slobodu mišljenja i izražavanja. Istovremeno, Ministarstvo se pozicionira kao ono koje, u svakom trenutku, kako je to u TV intervjuu formulisala sama ministarka, neposlušnima može “zavrnuti slavinu”.

Crna Gora ulazi u treći mjesec bez usvojenog budžeta, čime je stvorena atmosfera da finansiranje fakulteta zavisi isključivo od volje vlade i resornog ministarstva koje je, stoga, bolje “ne provocirati”. Takva politika guši slobodu mišljenja i svaku ideju autonomije.

Studenti koji izražavaju neslaganje sa takvim stanjem proglašavaju se od strane ministarstva i provladinih medija “izmanipulisanima” a njihovo legitimno i neotuđivo pravo na protest “huliganstvom”. Totalitarne tendencije nove vlade su očite i zabrinjavajuće, no moguće niđe tako dramatično izražene kao u slučaju objedinjenog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, čije su odluke i postupci, osim što su u neskladu sa zakonima i samom idejom slobode univerziteta, mišljenja i umjetničkog izražavanja, klasičan primjer pokušaja disciplinovanja i odmazde.

Mi, dolje potpisani, izražavamo protest zbog rečenih antidemokratskih i antievropskih praksi vlasti i pružamo snažnu, nepokolebljivu podršku studentima, profesorima i rukovodstvu FCJK na čelu sa doktorom Adnanom Čirgićem.

(Antena M)