Skip to main content

FBiH: Inicijativa da sjedišta kantona postanu službeni gradovi

Jugoslavija 22. јун 2013.
< 1 min čitanja

Inicijativa da se na federalnom nivou donese Zakon o gradovima u Federaciji Bosne i Hercegovine, bila je povod današnjem susretu premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i federalnog ministra pravde Zorana Mikulića s načelnicima općina koje su, ujedno, i kantonalna sjedišta.

Podržavajući inicijativu, načelnici su danas ukazali na brojne prednosti koje bi donijela transformacija osam općina u gradove, kako u privrednim, tako i u ostalim sferama života.

Kako je zaključeno, sve te općine će zvaničnu inicijativu za donošenje ovog federalnog propisa dostaviti Federalnom ministarstvu pravde, kako bi se o njoj izjasnila Vlada FBiH, čime bi započela procedura donošenja Zakona o gradovima FBiH. Tokom sastanka, održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, kazano je da bi, nakon donošenja novog zakona, općinska vijeća kantonalnih sjedišta bila preimenovana u gradska, a njihovi općinski načelnici u gradonačelnike.

A, u Federaciji BiH je deset kantona. Sjedišta Sarajevskog, Zenički-dobojskog, Unsko-sanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona su službeni gradovi: Sarajevo, Zenica, Bihać i Mostar, a ostalo su sve općine: Orašje – Posavski kanton, Goražde – Bosansko-podrinjski kanton, Travnik – Srednjobosanski kanton, Široki Brijeg – Zapadnohercegovački kanton te Livno – Kanton 10.

Inače, Bosna i Hercegovina ima 11 službenih gradova. Pored Sarajeva, Zenice, Bihaća, Jajca i Mostara, to su još gradovi iz Republike Srpske: Banja Luka, Istočno Sarajevo, Bijeljina, Doboj, Prijedor i Trebinje.

(Radio Sarajevo)