Skip to main content

FBI pretresao Trumpovo imanje tražeći ‘povjerljive dokumente o nuklearnom oružju’

Planeta 12. авг 2022.
< 1 min čitanja

Prema izvještajima, agenti Saveznog ureda za istrage (FBI) tražili su tajne dokumente o nuklearnom oružju među drugim povjerljivim materijalom kada su izvršili pretres doma Donalda Trumpa 8. kolovoza.

Washington Post citirao je ljude upoznate s istragom, koji su rekli kako smatra da su dokumenti o nuklearnom oružju bili u riznici koju je FBI tražio na Trumpovom imanju Mar-a-Lago na Floridi. Nisu precizirali o kakvim je dokumentima riječ, niti odnose li se na američki arsenal ili arsenal neke druge zemlje, prenosi Guardian.

Izvještaji dolaze nekoliko sati nakon što je glavni državni odvjetnik Merrick Garland rekao da je osobno odobrio odluku o pretresu Trumpovog doma, te da je Ministarstvo pravosuđa zatražilo od suda da otpečati nalog za pretres, podnesen u sklopu istrage zbog „značajnog javnog interesa“.

Trump je kasnije izjavio kako se ne protiviti, već „ohrabruje trenutačno objavljivanje tih dokumenata“ povezanih s onim što je nazvao „neameričkim, neopravdanim i nepotrebnim prepadom i provalom“. „Objavite dokumente odmah“, poručio je.

Trumpove pristalice i neki od njegovih kolega republikanaca u Washingtonu optužili su demokrate da saveznu birokraciju koriste kao oružje kako bi ciljali na Trumpa.

FBI je javio da je naoružana osoba pokušala provaliti u njihov ured u Cincinnatiju 11. kolovoza. Lokalna policija rekla je da su policajci razmijenili pucnjeve s osumnjičenim muškarcem, koji je nosio pancir.

Sumnja o prisutnosti dokumenata o nuklearnom oružju u Mar-a-Lagu mogla bi objasniti zašto je Garland poduzeo ovakav korak kao što je naređivanje agentima FBI-ja da uđu u dom bivšeg predsjednika.

Trump je za vrijeme predsjednikovanja bio posebno zainteresiran za američki nuklearni arsenal, te se hvalio da je upućen u veoma tajne informacije.

U ljeto 2017. rekao je američkim vojnim čelnicima da želi arsenal usporediv s onim iz vrhunca hladnog rata, što bi uključivalo deseterostruko povećanje oružja.

(RSE)