Skip to main content

FBI: Broj slučajeva zločina iz mržnje 2021. najviši u poslednjih 20 godina

Planeta 13. mar 2023.
2 min čitanja

"Predviđanja agencije za 2022. godinu po brojevima su već prevazišla 2021".

Broj slučajeva zločina iz mržnje 2021. bio je najviši u poslednjih 20 godina, objavio je FBI u izveštaju. Prvobitni izveštaj koji je izašao u decembru, pokazivao je da je u toj godini prijavljeno 7.626 zločina iz mržnje.

Međutim, u tom izveštaju nije bilo podataka iz oko 4 hiljade institucija za zaštitu reda i zakona, kao i iz velikih policijskih stanica u Njujorku, Čikagu i Kaliforniji. FBI navodi da sada kada je dobio dodatne podatke iz policijskih stanica iz cele države, može da pruži kompletnu sliku o zločinima iz mržnje u SAD.

U saopštenju, FBI navodi da je dodatni izveštaj pokazao da je broj zločina iz mržnje porastao za 11, 6 odsto, sa 8.210 na 9.065.

“To je rekord u poslednjih 20 godina i drugi po redu od kada je FBI počeo da sakuplja podatke 1990″, prema rečima Brajana Levina, direktora Centra za studije zločina iz mržnje i ekstremizma na kalifornijskom univerzitetu San Bernandino.

On primećuje da se cifre u poslednjem izveštaju razlikuju od prvobitnog, što pokazuje 10.530 slučajeva koji su počinjeni prema samo prema jednoj grupi, što je savremeni rekord za zločine iz mržnje.

Glas Amerike zatražio je objašnjenje od FBI za očigledan raskorak u brojevima, ali još nismo dobili odgovor.

Kao i prethodnih godina, na meti zločina iz mržnje najviše su bili crnci 2021. Oni koji su usmereni na belce bili su na drugom mestu, a slede protiv gejeva, Jevreja i Azijata.

FBI definiše zločin iz mržnje kao krivično delo “motivisano, u celini ili delom, predrasudama napadača u vezi sa rasom, religijom, invaliditetom, seksualnom orjentacijom, etničkom pripadnošću, polom ili polnim identitetom.

Godišnji izveštaj koriste policijske stanice, pisci zakona, stručnjaci i lokalni lideri, a FBI je počeo da ga sastavlja od 1990. godine, koristeći dokumentaciju koja je sakupljana od dvadesetih godina prošlog veka. Sada se FBI prebacio na modernije načine skupljanja podataka. Mnoge policijske stanice sporo su razvijale nove mehanizme i zato izveštaj u decembru nije bio kompletan.

Zvaničnik FBI rekao je reporterima da su “predviđanja agencije za 2022. godinu po brojevima već prevazišla 2021”.

(Glas Amerike, foto Flickr/Mike Gifford)