Skip to main content

FBD: Događaji u Crnoj Gori nisu versko pitanje, već pokušaj odlaganja evroatlantskih integracija

Građani 05. sep 2021.
< 1 min čitanja

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) ocenio je danas da događaji u vreme ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Crnoj Gori ne predstavljaju versko pitanje, već nastojanje da se odloži nastavak evroatlantske integracije Zapadnog Balkana.

FBD je u saopštenju ocenio da beogradska vlast i opozicija ne shvataju ili prećutkuju da „dramatičnost“ događaja u Crnoj Gori može da bude „pogubna“ za evroatlansku budućnost Srbije.

Osuđujemo instrumentalizaciju Srpske pravoslavne crkve (SPC) upravo od ovih političkih faktora koji su svesni da njihova politika, koja ističe razlike, a ne zajedničke vrednosti, ne uživa većinsku podršku među građanima regiona i zato koriste i crkvu za mešanje u unutrašnja pitanja suverene zemlje uz to članice NATO-a“, naveo je FBD.

FBD je pozvao sve političke organizacije, „koje se istinski zalažu za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj Uniji“, da nedvosmisleno osude „ratno-huškačku retoriku koja je kulminirala ovog vikenda kao apsolutno neprihvatljivu jer ona ozbiljno ugrožava i nastavak integracijskih procesa Srbije u EU“.

(Beta)