Skip to main content

Fajon: I Srbija i EU treba da učine više da se pregovori o članstvu ubrzaju

Info 20. дец 2022.
2 min čitanja

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon ocenila je da i Srbija i EU treba da učine više da se pregovori o pristupanju Srbije ubrzaju i da do članstva Srbije u EU dođe što pre. Fajon, koja je i potpredsednica Vlade Slovenije, razgovarala je danas u Beogradu sa Aleksandrom Vučićem, Ivicom Dačićem i Anom Brnabić.

„Posebno želim da istaknem da je Slovenija spremna da pomogne Srbiji u svim oblastima u kojima za to ima odgovarajuće znanje, iskustvo i kapacitet. Brojne mogućnosti vidim u okviru bilateralne tehničke i razvojne pomoći, upravljanju vodama i upravljanju i preradi otpada“, navela je Fajon u autorskom tekstu za list Politiku.

Naglasila je da „nema bolje alternative od članstva u EU za sve zemlje regiona“.

„Кljučno je da države žele da postanu deo evropske porodice i da su spremne na zahtevne reforme i ponekad teške kompromise. Sa druge strane, mi kao države članice moramo im u tome pomoći i strpljivo držati vrata otvorena. Evropska perspektiva nije prava ako se ne može osetiti na celom evropskom putu i ​​na kraju videti realno ostvariv cilj – članstvo u EU“, rekla je Fajon.

Uoči prve zvanične posete Srbiji u svojstvu šefice slovenačke diplomatije, Fajon je naglasila da garantuje da će Slovenija učiniti sve što je u njenoj moći da Srbiji pomogne na njenom evropskom putu, jer je to u interesu Slovenije i cele EU.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Fajon je ocenila da „uprkos činjenici da nema lakih tema za razgovor, dijalog, uz evropsko posredovanje, ostaje najbolji način za rešavanje protivrečnosti i izazova“.

„Iskrenost, politička hrabrost, međusobno poštovanje i poštovanje onoga što je dogovoreno ključ su napretka“, dodala je.

Fajon je navela i da su u suočavanju s posledicama rata u Ukrajini neophodni iskrena solidarnost i jedinstvo, pri čemu nema mesta za nesuglasice i međusobna optuživanja u Evropi.

Ona je podsetila da su zemlje članice EU podržale Paket energetske podrške za region Zapadnog Balkana u iznosu od milijardu evra u okviru kojeg će od januara 2023. godine biti dostupno 500 miliona evra bespovratnih sredstava budžetske podrške namenjene ugroženim domaćinstvima i preduzećima, a Srbija će u prvoj fazi za ovu namenu dobiti 165 miliona evra iz IPA 3.

(Beta)