Skip to main content

Fajnenšel tajms: Hrvatska posle izbora – još jedna zemlja EU s desničarima u vladi

Jugoslavija 13. мај 2024.
< 1 min čitanja

Da bi na domaćem planu održao većinu Plenković će morati da pravi ustupke krajnje desničarskom nacionalističkom Domovinskom pokretu

Nakon izbora u Hrvatskoj, EU je dobila još jednu članicu koaj će imati vladu s ekstremno desnim nacionalistima, piše danas Fajnenšel tajms (Financial Times – FT) i dodaje da aktuelni konzervativni premijer Andrej Plenković ostaje na funkciji pošto je ušao u koaliciju sa krajnje desničarskom nacionalističkom strankom koja se nekada odvojila od njegovog HDZ-a smatrajući ga previše mekim.

Plenković, lider umerene desnice koji je na vlasti u Hrvatskoj osam godina, ponovo je imenovan za mandatara 10. maja, a nekoliko sati kasnije, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen našla se, zajedno sa njim, u Splitu u kampanji Evropske narodne partije (EPP) za junske evropske izbore hvaleći „neverovatnu hrvatsku priču o uspehu … HDZ-a i EPP-a“.

Njoj će biti potrebna podrška i Plenkovićeve i njene sopstvene stranke da osvoji drugi predsednički mandat, dok će Plenlković da bi na domaćem planu održao većinu, morati da pravi ustupke Domovinskom pokretu, piše FT i dodaje da analitičari upozoravaju da bi to moglo ugroziti napredak postignut za manjine, posebno etničke Srbe.

Domovinski pokret osudio je Plenkovića što se nije jače borio protiv migranata ponavljajući stavove mađarskog premiejra Viktora Orbana, koji za zla Zapada krivi liberalizam i međunarodne institucije.

Plenković je odbacio takva strahovanja, rekavši da njegova koalicija „neće promeniti“ smer kretanja Hrvatske.

„Imali smo dostignuća u oblastima ljudskih prava, prava manjina, inkluzije i dijaloga — i ona neće biti poništena“, rekao je Plenković novinarima u blizini Zagreba, prenosi FT i dodaje da je Hrvatska, najmlađa članica EU, od ulaska u članstvo pre 10 godina postala deo šengenskog prostora bez granica i evrozone i planira da se pridruži OECD-u.

(Beta)