Skip to main content

Exit: Vlasti da izađu sa planom za normalizaciju života, umesto što okrivljuju mlade za epidemiju

(Pod) razno 23. mar 2021.
2 min čitanja

Organizatori muzičkog festivala Egzit (Exit) pozvali su danas Vladu Srbije i Krizni štab da pod hitno izađu sa planom normalizacije života, umesto što mlade i muzičare “proglašavaju državnim neprijateljima broj jedan”.

“Mlade je potrebno prepoznati kao deo rešenja i pozvati ih, kao i sve druge javne ličnosti, manifestacije i sve segmente društva, da svojim uticajem, kao i individualnom i kolektivnom odgovornošću, dovedu do što skorijeg vraćanja normalnog života. Što da ne, Srbija taj uspeh može ostvariti čak i pre Velike Britanije, i biti prva zemlja u Evropi koja je pobedila virus. Od nas sve zavisi”, poručio je Egzit u saopštenju za javnost.

Podsetili su da je Velika Britanija donela takav plan još pre više od mesec dana, koji u nekoliko faza predviđa ukidanje svih restrikcija i povratak normalnog života do 21. juna ove godine, što je dovelo do “talasa optimizma” pogotovo u segmentima društva koji su najviše pogođeni pandemijom, kao što su to turizam i manifestacije.

“Naravno, jasno je naznačeno da sprovođenje plana zavisi od adekvatnog smanjenja aktivnosti virusa, što je dodatno motivisalo celo društvo da, uz još veći stepen odgovornosti, poštuje propisane mere, i odazove se pozivima za vakcinaciju”, piše u saopštenju.

Egzit je protestovao zbog učestalih optužbi na račun mladih ljudi u Srbiji za koje su rekli da su optuženi kao “glavni krivci za eskaliranje epidemije”.

“Mladi su kolektivno okrivljeni kao neodgovorna gomila koja ne poštuje mere i nema nameru da se vakciniše. Bez namere da se upuštamo u ovu besmislenu raspravu koje ne doprinosi ničemu, želimo da skrenemo pažnju javnosti da je umesto optužbi, mlade Srbije potrebno prepoznati kao deo rešenja, ponuditi im ruku saradnje i jasnu viziju što skorijeg povratka normalnog života”, poručio je Egzit.

Dodali su da je Srbija došla u paradoksalnu situaciju da ima dovoljno vakcina, ali ne i onih koji žele da se vakcinišu.

“Očigledno je da je strategija širenja straha i panike dostigla svoje limite, i da je mladima, ali i ostatku društva, potrebno ponuditi putanju izlaska iz krize kroz jasan plan otvaranja zemlje, i time motivisati svakog pojedinca da učini sve što je u njegovoj i njenoj moći kako bi taj plan postao realnost”, ocenio je Egzit.

(Autonomija/Beta, foto: Exit)