Skip to main content

Exit potvrđen, menja koncept

Kultura 13. dec 2012.
2 min čitanja

Festival Exit u Novom Sadu biće održan od 10. do 14. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi, kao što je i planirano, ali su organizatori najavili promenu koncepcije i niz novina, uključujući nulti dan, čiji će program biti realizovan i u gradskom jezgru.

Exit će zadržati “sve dobre atribute prethodnih izadanja, ali će veliki deo festivala doživeti značajna koncepcijska unapređenja”, rekao je 12. decembra na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda Ivan Milivojev, jedan od osnivača Exita i član UO Evropske festivalske asocijacije.

“Publika, muzičari, kulturne organizacije, mediji i drugi stejkholderi, biće pozvani da učestvuju u unapređenju koncepta i organizaciji festivala u budućnosti”, rekao je Milivojev, dodajući da je namera organizatora da postave Exit kao “open source platformu za sve kvalitetne kreativne inicijative u zemlji i inostranstvu”, u cilju njihovog “integrisanja u dalji rast i razvoj osnovne ideje i filozofije Exit festivala”.

Dušan Kovačević, strateški direktor i jedan od osnivača Exita, rekao je da je taj festival u prethodnih 12 godina prešao dug put od stodnevnog nultog izdanja na novosadskoj plaži do jednog od najvećih svetskih i evropskih muzičkih festivala i najznačajnijih srpskih brendova.

Navodeći da je Exit postao jedan od važnih motora ekonomskog razvoja Novog Sada, Kovačević je istakao da posetioci Exita svake godine doprinose srpskoj turističkoj privredi sa oko 15 miliona evra.

“Procena je da su na ovaj način, posetioci festivala ‘investirali’ u Srbiju preko 100 miliona evra, a da će u narednih 10 godina privući još veća devizna sredstva”, dodao je Kovačević, ističući i doprinos Exita promeni imidža Srbije.

I pored svega toga, organizatori smatraju da je jedini način da Exit ostane među najboljim evropskim festivalima to da se “konstantno menja i inovira”.

“Festival mora da iznova preispituje sebe, da se promišlja, menja, ponekada radikalno (kroz revoluciju), ponekada odmereno (kroz evoluciju). Promene su jedina konstanta koja postoji i mi im idemo u susret. Verujemo u promene i polazimo sami od sebe”, izjavio je direktor marketinga i jedan od osnivača Miloš Ignjatović.

Kao i do sada, najverniji posetioci Exita mogu nabaviti ulaznice već sada, po početnoj ceni od 4.990 dinara.

Limitiran broj ulaznica po toj ceni biće dostupan preko sajta gigstix.com. Najbrži i najodlučniji će na taj način doći do ulaznice sa popustom od gotovo 60 odsto u odnosu na punu cenu paketa koji će biti dostupan uoči festivala (11.990 dinara).

Sudbina Exita bila je dovedena u pitanje početkom novembra, kada je generalni menadžer i jedan od osnivača Bojan Bošković podneo ostavku nakon nagoveštaja da će Exitu biti uskraćena dosadašnja automatska državna podrška. Ostali osnivači Exita poručili su tada da su posvećeni nastavku održavanja tog festivala, a podršku su ubrzo dobili i od novosadskih vlasti i posredno od republičkih, pod uslovom da budu spremni na kontrolu utrošenih sredstava, kao i ostale organizacije.

Ostavka Boškovića usledila je nakon najave iz Ministarstva ekonomije Srbije da Exit ne bi trebalo da se finansira iz državne kase po automatizmu. Smatrajući da je održavanje Exita bez pomoći države nemoguće, Bošković je naveo da je budžet tog festivala već skresan zbog svetske ekonomske krize, pa nema mesta za nova smanjenja troškova.

(SEEcult)