Skip to main content

EWB: Fajon podnela ostavku u EP, novi izvestilac za Srbiju možda iz Holandije

Info 18. maj 2022.
< 1 min čitanja

Predsednica slovenačkih Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon i formalno je podnela ostavku na mesto poslanice u Evropskom parlamentu prošle nedelje, posle 13 godina mandata, jer se očekuje da preuzme poziciju šefice diplomatije, dok bi izvestilac za Srbiju mogao biti holandski poslanik Tajs Reten, prenosi portal European Western Balkans (EWB).

Fajon će u Evropskom parlamentu zameniti potpredsednik stranke SD i bivši poslanik Matjaž Nemec, kojeg je na to mesto izglasao slovenački parlament.

Posle izbora održanih 24. aprila u Sloveniji, očekuje se formiranje koalicione vlade stranke Slobodarski pokret, koja je osvojila najviše mesta u parlamentu, sa Socijalnim demokratama i Levicom, a Tanja Fajon kandidatkinja je za ministarku spoljnih poslova, prenosi Juropijan vestern Balkans (EWB).

Fajon je predsedavala Delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom, a to mesto pripada evropskim socijaldemokratama.

Još se ne zna ko će biti izabran za njenog naslednika na ovu poziciju, ali kako EWB nezvanično saznaje, to bi mogao da bude poslanik iz Holandije Tajs Reten, koji je predvodio posmatračku delegaciju EP na izborima u Srbiji

(FoNet, foto: Beta)