Skip to main content

Evropsku regiju Ustav ne poznaje

Autonomija 19. сеп 2008.
2 min čitanja

Profesor ustavnog prava Ratko Marković

Profesor ustavnog prava Ratko Marković ocenio je juče da predlog nacrta statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine na prvi pogled izlazi iz okvira ustavnog koncepta, jer za Vojvodinu važi opšti koncept pokrajine koji je utvrđen Ustavom iz 2006. godine, a koji Statut ima obavezu da ispoštuje. On je u izjavi Tanjugu objasnio da je deklarisanjem Vojvodine kao evropske regije integrisane u evropski sistem regiona, predlog nacrta statuta izašao iz tog koncepta pošto Ustav takvu kategoriju ne poznaje. Po njegovim rečima, to ne može biti jednostrana odluka propisana Statutom, već odluku o tome može doneti isključivo država Srbija. Marković je dodao da takav koncept nije u skladu ni s konceptom Evropske unije, jer je u slučaju EU reč o zajednici evropskih država, a ne, kako piše u nacrtu, evropskih regiona.
Propisivanjem da je odluka o promeni teritorije Vojvodine doneta ukoliko je za nju glasala većina od ukupnog broja birača upisanih na teritoriji Vojvodine, po Markovićevim rečima želi se postići nepromenjivost teritorije. Promenu teritorije moguće je izvršiti samo na osnovu republičkog Zakona o teritorijalnoj organizaciji, dodao je Marković.
On je ukazao na to da je i član 26 predloga nacrta u suprotnosti s Ustavom, jer najviši pravni akt propisuje da je u službenoj upotrebi na teritoriji Srbije srpski jezik i ćirilično pismo. Primena latiničnog pisma ne može se urediti pokrajinskom skupštinskom odlukom, kako je to navedeno u predlogu nacrta.
Istakavši da međunarodni subjektivitet prema Ustavu može imati samo država, a ne i autonomna pokrajina, Marković je objasnio da Vojvodina može zaključivati međunarodne ugovore u oblastima iz svoje nadležnosti, može biti član evropskih i svetskih udruženja regiona, može osnivati predstavništva u regionima Evrope i Briselu radi promocije i unapređenja privrednih, naučnih, obrazovnih, kulturnih i turističkih kapaciteta samo uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije.
Zakonodavnu vlast može imati isključivo država, a ne Pokrajina. U članu 29 predloga nacrta uređuju se pitanja koja su od pokrajinskog značaja i koja će Vojvodina urediti svojim aktom, pokrajinskom skupštinskom odlukom, međutim, takva pitanja mogu biti uređena isključivo zakonima Srbije, a ne statutom Pokrajine.
Marković smatra da propisivanje vlade kao pokrajinskog organa nije u suprotnosti s Ustavom, jer je reč o izvršnom organu Pokrajine, koji Vojvodina može konstituisati po pravu na samoorganizovanje.

(Dnevnik)