Skip to main content

Evropski sud za ljudska prava osudio Srbiju po tužbi Sirijca

Info 12. јул 2023.
< 1 min čitanja

"Presuda Evropskog suda za ljudska prava implicira da Srbija de fakto ograničava slobodu kretanja izbeglica"

Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da je Srbija povredila pravo na slobodu kretanja izbeglici iz Sirije, kome je u Srbiji odobren azil, saopštio je danas Beogradski centar za ljudska prava (BCLJP).

Sud je presudu protiv Srbije doneo 11. jula jednoglasno, uz zaključak da je u ovom slučaju došlo do povrede prava na slobodu kretanja i da to predstavlja sistemski problem.

Reč je o predmetu BCLJP koji je 2016. godine podneo predstavku zbog toga što su vlasti Srbije odbile da izdaju putnu ispravu osobi koja je izbegla iz Sirije i kojoj je odobreno utočište u Srbiji.

Taj slučaj je presedan u pogledu poštovanja slobode kretanja izbeglica i to je prva presudu Evropskog suda za ljudska prava protiv Srbije koja se tiče osoba u potrazi za međunarodnom zaštitom i njihovim pravom da vode normalan život, naveo je BCLJP.

Kako se dodaje, S.E. iz Sirije zbog toga više od sedam godina nije mogao da se kreće slobodno i izlazi iz Srbije, što je ozbiljno uticalo kako na njegov i privatni i poslovni život.

„Presuda Evropskog suda za ljudska prava implicira da Srbija de fakto ograničava slobodu kretanja izbeglica, što je u suprotnosti ne samo s Konvencijom o statusu izbeglica već i sa Ustavom“, saopštio je BCLJP.

(FoNet)