Skip to main content

Evropski socijalisti zabrinuti zbog napada Vučića i Brnabić na Andreasa Šidera

Info 28. dec 2023.
< 1 min čitanja

"Srpske vlasti potkopavaju poverenje srpskog naroda u demokratiju i civilna prava koje štiti EU"

Partija evropskih socijalista izrazila je duboku zabrinutost zbog stalnih medijskih napada i lažnih optužbi protiv vođe delegaicje Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu Andreasa Šidera, koje srpske vlasti sprovode u poslednje vreme, objavila je ta grupacija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić optužuju Šidera da je subjektivno izveštavao o nepravilnostima tokom opštih izbora u Srbiji 17. decembra, dodaje se u saopštenju.

„Andreas Šider je bio u Srbiji kao deo posmatračke izborne misije Evropskog parlamenta. On je izvestio o tvrdnjama o kršenju (izbornog procesa) sa kojima se susreo tokom misije. Optužujući Šidera za maliciozne izveštaje, srpske vlasti potkopavaju poverenje srpskog naroda u demokratiju i civilna prava koje štiti EU“, navodi se u saopštenju.

Tokom izborne posmatračke misije Evropskog parlamenta u Srbiji, Andreas Šider je otkrio kredibilne izveštaje o izbornim kršenjima i u ime grupe socijalista u Evropskom parlamentu pozvao na nezavisnu istragu o svim prijavljenim neregularnostima.

U saopštenju se podseća da su izborne nepravilnosti dovele do nasilnih protesta, posebno u Beogradu.

„Partija evropskih socijalista poziva sve strane da tragaju za mirnim i demokratskim rešenjem u ovoj situaicji. Ova grupa je uvek podržavala evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana i veruje da će jedino produbljivanje demokratskog procesa u regionu doneti boljitak Srbiji i njenim građanima“, ukazuje se u saopštenju.

(N1)