Skip to main content

Grčki evroposlanik, bivši član neonacističke Zlatne zore, uhapšen u Briselu

Planeta 27. apr 2021.
< 1 min čitanja

Grčki evroposlanik Joanis Lagos, bivši član neonacističke stranke Zlatna zora, uhapšen je danas u Briselu nakon što mu je ukinut poslanički imunitet, saznaje se iz grčkih policijskih izvora.

Lagos je u Grčkoj osuđen na 13 godina i osam meseci zatvora kao jedan od vođa „kriminalne organizacije“ i protiv njega je raspisana međunarodna poternica. On je, prema grčkim izvorima, „uhapšen u Briselu“.

Vest o hapšenju grčkog evroposlanika usledila je nakon što je Evropski parlament Lagosu sinoć ukinuo imunitet. U tajnom izjašnjavanju, 658 poslanika je glasalo za ukidanje imuniteta, 25 je bilo protiv, a deset uzdržano.

Postupak je pokrenut na zahtev grčkih vlasti koje moraju da izdaju evropsku poternicu za Joanisom Lagosom. Ovaj 48-godišnjak je među 40-ak članova Zlatne zore koji su u oktobru osuđeni nakon pet i po godina maratonskog suđenja.

„Ja sam u policijskom vozilu, lopovi, ateisti, antigrci će me zatvoriti“, napisao je danas na tviteru Joanis Lagos.

Lagos je, kao i čitavo rukovodstvo Zlatne zore, bio u pritvoru nakon ubistva antifašističkog aktiviste u Atini u septembru 2013. godine. Pušten je na uslovnu slobodu 18 meseci kasnije dok je čekao suđenje.

On je imao parlamentarni imunitet od jula 2019. kada je izabran u Evropski parlament kao predstavnik Zlatne zore koju je nekoliko meseci kasnije napustio.

Lider Zlatne zore Nikos Mihaloliakos i većina osuđenih su u zatvoru, ali je drugi čovek te organizacije Hristos Papas i dalje u bekstvu.

(Beta-AFP)