Skip to main content

Evropski parlament ukinuo imunitet bivšem katalonskom predsedniku Pućdemonu

Planeta 09. mar 2021.
< 1 min čitanja

Evropski parlament ukinuo je danas imunitet bivšem predsedniku španske pokrajine Katalonije Karlesu Pućdemonu (Carles Puigdemont) i za još dvoje katalonskih evroposlanika, što je tražila Španija zbog pokušaja otcepljenja Katalonije.

Za ukidanje imuniteta glasalo je 400 evroposlanika, 248 je bilo protiv a 45 uzdržano, saopštio je Parlament. Tajno glasanje počelo je sinoć.

Pored Pućdemona izglasano je ukidanje imuniteta bivšem katalonskom ministru zdravlja Toniju Kominu i bivšoj regionalnoj ministarki obrazovanja Klari Ponsati.

Pućdemon i nekoliko njegovih kolega pobeglo je u Belgiju u oktobru 2017. godine strahujući od hapšenja posle referenduma za nezavisnost u Kataloniji koji je španska vlada proglasila ilegalnim.

U 2019. godini Pućdemon, Komin i Ponsati osvojili su mesta u Evropskom parlamentu na evropskim izborima za to telo i dobili su zaštitu kao njegovi članovi.

Pućdemonovi advokati planiraju da ulože žalbu na ukidanje njegovog imuniteta Evropskom sudu pravde u Luksemburgu.

Ukidanjem imuniteta otvara se put da belgijski sudovi ponovo razmatraju zahtev Španije za izručenje Pućdemona i Komina.

U Škotskoj, gde je Ponsati živela, sudske vlasti su takođe suspendovale ispitivanje zahteva o njenom izručenju u očekivanju odluke evroposlanika.

Oni ukazuju na političku prirodu sudskih postupaka protiv njih i navode da nameravaju da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava.

(Beta)