Skip to main content

Evropski parlament tužio Evropsku komisiju

Planeta 29. окт 2021.
< 1 min čitanja

Evropski parlament i zvanično je podneo tužbu protiv Evropske komisije zbog odluke da ne aktivira novi mehanizam koji joj omogućava da obustavi finansiranje članicama Evropske unije (EU) koje ne poštuju vladavinu prava, prenosi portal Politiko.

Mehanizam omogućava EU da suspenduje plaćanja državama članicama u slučaju da prekrše odredbe koje se tiču vladavine prava i koje utiču na finansijske interese bloka.

Komisija se do sada ustručavala da koristi taj mehanizam, koji je na snazi od januara, zbog zahteva evropskih lidera da se sa tim sačeka do odluke Evropskog suda pravde o zahtevu Poljske i Mađarske koje su dovele u pitanje legalnost te mere.

Potez Evropskog parlamenta je način da se „pritisne“ Komisija da reaguje što pre i ukine finansiranje država poput Poljske i Mađarske, koje su u sporu sa Briselom zbog optužbi o urušavanju demokratskih vrednosti u tim zemljama.

Očekujemo da se Evropska komisija ponaša na konzistentan način i da ispuni ono što je predsednica Ursula fon der Lajen istakla na poslednjoj plenarnoj sednici na ovu temu, ukazao je u današnjoj izjavi predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

Reči moraju biti pretočene u dela, dodao je.

(FoNet, foto: Pixabay)