Skip to main content

Evropski centar za prava Roma pruža pravnu pomoć porodilji iz Šida

Građani 23. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Kako bi se zaštitile druge žene i novorođenčad od daljeg akušerskog nasilja"

Evropski centar za prava Roma (ECPR) najavio je danas da će pružiti pravnu pomoć porodilji Marici Mihajlović iz Šida koja je ranije optužila doktora iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici za smrt svog novorođenčeta.

Ta organizacija je navela u saopštenju da će obezbediti advokata koji će zastupati interese Marice Mihajlović tokom krivičnog postupka protiv ginekologa-akušera M.M. (45) osumnjičenog za teško delo protiv zdravlja ljudi.

„Evropski centar za prava Roma nastavlja da razmatra sve dostupne pravne mehanizme kako bi gospođa Mihajlović dobila pravdu i kako bi se zaštitile druge žene i novorođenčad od daljeg akušerskog nasilja“, stoji u saopštenju.

Iz Centra su naveli i da su uputili pisma različitim državnim organima apelujući da se istraži mogući rasni motiv za slučaj „akušerskog nasilja“.

„ECPR će takođe pažljivo pratiti ishod interne kontrole unutar Opšte bolnice Sremska Mitrovica i eksterne kontrole koju je naložilo Ministarstvo zdravlja. ECPR je apelovao i na Regionalnu lekarsku komoru Vojvodine da obrati pažnju na rezultate ovih istraga u svrhu pokretanja disciplinskog postupka pred Sudom časti i oduzimanja licence lekaru“, dodaje se u saopštenju.

(Beta, foto: RSE)