Skip to main content

Evropska prestonica kulture “obogatila ponudu”: Slavimo Putina i Hitlera   

Izdvajamo 02. apr 2022.
2 min čitanja

Novi Sad je preplavljen grafitima podrške agresiji Rusije na Ukrajinu, koji su tako “obogatili ponudu” grada koji je Evropska prestonica kulture za 2022. godinu: pored slavljenja domaćih ratnih zločinaca, fašisti iz glavnog grada “multietničke i multikulturalne Vojvodine” sada slave Putinovo razaranje Ukrajine. Sličan se sličnom raduje.   

Jer, Putinove metode i metode ovdašnjih “heroja” i “pop ikona”, poput Ratka Mladića, potpuno su iste: opkoljavanje i razaranje gradova, mučenje, ubijanje i proterivanje civila, miniranje teritorija. “Ruski svet” i “Srpski svet” su militantna šovinistička braća blizanci.

Gde li se sakrila čuvena novosadska “Antigrafiti jedinica”, koju su gradske vlasti formirale da bi brisala grafite mržnje? Da li je moguće zamisliti jezivije grafite mržnje od podrške agresiji koja je dovela do najveće humanitarne i izbegličke katastrofe nakon Drugog svetskog rata?

I kako to da Novi Sad i Vojvodina, gde su se slile stotine hiljada izbeglica iz jugoslovenskih ratova, tolerišu ovakve zveri među nama? Ili postoje izbeglice prvog i drugog reda?

Sami autori grafita priznali su ko su i šta su: pored slavljenja Putinove Rusije, oni su naškrabali i simbol “88”. Za one koji ne znaju, reč je o međunarodnom nacističkom simbolu koji u prevodu znači “Heil Hitler!” Drugim rečima, sami su rekli šta misle o Putinu: obožavaju ga jer ga prepoznaju kao “Hitlera za 21. vek”.

Dinko Gruhonjić (foto: Miloš Katić)