Skip to main content

Evropska komisija: Stav Srbije o ruskoj agresiji može uticati na EU integracije

Info 21. apr 2022.
2 min čitanja

"Suverene odluke imaju posledice po međunarodna partnerstva"

Evropska komisija poručila je da bi stav Srbije o ruskoj agresiji na Ukrajinu mogla uticati na proces evropskih integracija zemlje, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Majkl Miler, šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Komisiji, ukazao je na uslove za napredak Srbije u procesu pregovora o članstvu, uključujući vladavinu prava i dijalog sa Kosovm ali je podvukao da će se uzeti u obzir i pitanje uvođenja sankcija Rusiji.

„Došlo je do veoma značajne evolucije u geopolitičkom kontekstu i stav Srbije o agresiji Rusije na Ukrajinu biće suštinski element koji treba razmotriti. Srbija je svesna očekivanja EU o usklađivanju, uključujući restriktivne mere (protiv Rusije)”, izjavio je Miler na sastanku Spoljnopolitičkog komiteta Evropskg parlamenta gde se raspravljalo o nacrtu rezolucije o Srbiji.

Izvestilac za Srbiju u Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik takođe je poručio da bi neuvođenje sankcija imalo i posledice po Srbiju, ali je izrazio nadu da će se zvanični Beograd uskladiti sa odlukama EU po pitanju Rusije.

“Suverene države donose suverene odluke, ali suverene odluke takođe imaju posledice po međunarodna partnerstva, saveze i evropske integracije. Nadam se da će odluke u Srbiji nakon izbora, odražavati evropske težnje Srbije”, poručio je Bilčik.

On je pred Spoljnopolitčkim komitetom EP predstavio nacrt Rezolucije za Srbiju, u kojoj se, između ostalog, formalno traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji.

Šefica odeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljnu akciju Elsa Fenet je pozitivno ocenila odluke Srbije da glasa u Ujedinjenim nacijama za osudu Rusiju zbog invazje na Ukrajinu, ali je navela da bez obzira na ove važne odluke, potrebne su konkretne akcije.

“Srbija još uvek nije uskladila nijednu od restriktivnih mera koje se direktno odnose na sankcije Ruskoj Federaciji. Kontakti s Rusijom se nastavljaju i na najvišem nivou, uključujući i neke ličnosti koje su kontroverzne. Srbija održava letove sa Rusijom”, navela je Elsa Fenet.

Srbija je jedina država koja nastoji da postane članica EU a da se nije uskladila sa odlukama Evropske unije oko sankcija protiv Rusije.

Zvaničnici u Srbiji, uprkos pozivima sa Zapada, i dalje odbijaju da uvedu sankcije Kremlju.

Srbija je tri puta glasala protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama (UN), ali je izričita u tome da podržava samo odluke koje se ne odnose na sankcije, podseća RSE.

(FoNet)