Skip to main content

Evropska komisija predložila suspenziju izdavanja sredstava opredeljenih za Mađarsku

Planeta 18. сеп 2022.
< 1 min čitanja

"Zbog demokratskog nazadovanja"

Evropska komisija predložila je danas da se suspenduje izdavanje sredstava Mađarskoj u vrednosti od oko 7,5 milijardi evra zbog zabrinutosti oko demokratskog nazadovanja i mogućeg lošeg upravljanja EU sredstvima.

Evropski komesar za budžet Johanes Han rekao je danas da uprkos merama koje je Mađarska predložila za ispravku nedostataka Evropska komisija preporučuje suspenziju dela preuzetih obaveza za tri operativna programa u okviru kohezione politike, u procenjenom iznosu od 7,5 milijardi evra.

Koheziona sredstva, jedan od najvećih delova budžeta EU pomažu zemljama da unaprede svoje privrede i infrastrukturu do EU standarda.

On je rekao da Mađarska do 19. novembra treba da odgovori i ispravi zamerke koje je navela Unija.

Da bi preporuka stupila na snagu treba da je odobri kvalifikovana zemalja članica Unije, što znači 55 odsto od 27 zemalja članica Unije koje predstavljaju najmanje 65 odsto ukupnog stanovništva EU.

Evropska komisija gotovo deceniju optužuje mađarskog premijera Viktora Orbana da rasformira demokratske institucije, preuzima kontrolu nad medijima i krši manjinska prava. Orban koji je na vlasti od 2010. odbacuje te optužbe.

U obraćanju posle sastanka EU komesara u Briselu, koji su jednoglasno odobrili ovaj predlog, Han je pozdravio predlog Mađarske za ispravku problema navodeći da njeni predlozi „idu u dobrom pravcu“.

Mađarski mediji su javili da se Orban sprema da objavi nove zakone već u ponedeljak.

(Beta, foto: Pixabay)