Skip to main content

Evroposlanica: Srbija poslala opasnu poruku

Info 18. мар 2022.
< 1 min čitanja

Zeleni očekuju jasan stav prema Rusiji

Poslanica Evropskog parlamenta (EP) Gvendolin Delbos-Korfild (Gwendoline Delbos-Corfield) izjavila je danas da je Vlada Srbije poslala opasnu poruku time što se nije pridružila sankcijama EU protiv Rusije i da sa kolegama iz grupacije Zeleni poziva Beograd da zauzme jasan stav prema Moskvi.

„S obzirom da su u Srbiji izbori 3. aprila, nikada nije bilo važnije da se (predsednik Aleksandar) Vučić uskladi sa evropskim vrednostima demokratije i ljudskih prava“, napisala je Delbos-Korfild na Tviteru.

Delbos-Korfild, francuska poslanica EP, navela je da je neprihvatljivo da Vučić nastavlja da povlađuje Rusiji, a da u isto vreme dobija sredstva EU u okviru procesa pristupanja Uniji.

„Budimo jasni, budućnost Srbije je u EU. To znači da je potrebna puna primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Potrebno je i da srpske vlasti uvedu sankcije Rusiji, kao što su to učinile države članice EU“, navela je poslanica Zelenih.

Dodala je da ona i njene kolege „znaju da je većina Srba protiv rata“ i da su „mnogi već izašli na ulice da protestuju zbog invazije na Ukrajinu“. Uz to je okačila vest o skupu podrške Ukrajini u Beogradu, održanom 6. marta.

Proruski glasovi su naročito glasni sada u Srbiji. To izaziva veliku zabrinutost„, napisala je Delbos-Korfild.

Prošle nedelje je devet poslanika Evropskog parlamenta iz liberalne grupe „Obnovimo Evropu“ zatražilo od predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen privremeno zamrzavanje pregovora sa Srbijom i obustavljanje finansijske pomoći Beogradu dok se ne uskladi sa stavom EU prema Rusiji.

(Beta, foto: Pixabay)