Skip to main content

Evropa obustavlja putovanja iz Južne Afrike zbog novog soja virusa

Planeta 26. нов 2021.
4 min čitanja

Više zemalja pooštrilo je svoja ograničenja putovanja, nakon što je ranije ove sedmice u regiji južne Afrike identifikovana nova varijanta korona virusa koju je Svetska zdravstvena organizacija nazvala omikron.

Države Evropske unije složile su se da privremeno obustave vazdušni saobraćaj iz sedam država južne Afrike – to su Bocvana, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibija, Južnoafrička republika, Zimbabve.

Kako je saopšteno na Tviteru, zdravstveni stručnjaci svih 27 država EU „složili se oko potrebe da hitno pauzira i uvede privremena restrikcija na sva putovanja u EU iz južne Afrike“.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će letovi morati da budu obustavljeni „dok ne budemo imali jasno razumevanje opasnosti koju predstavlja nova varijanta, a putnici koji se vraćaju iz ovog regiona treba da poštuju stroga pravila karantina“.

Postoji „visok do veoma visok“ rizik da će se nova varijanta COVID-19 proširiti u Evropi, saopštila je u petak zdravstvena agencija EU.

Prvi slučaj ovog soja virusa u Evropi otkriven je u Belgiji.

Ko je uveo ograničenje letova?

Velika Britanija, Singapur i Japan su među među prvima uveli strože mere karantina i zabranili letove iz Južne Afrike i njoj susjednih zemalja, piše BBC.

Nekoliko sati nakon što je Britanija zabranila letove iz regiona južne Afrike, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da države ne donose ishitrene odluke o zabrani putovanja.

Šef Svetske turističke organizacije UN pozvao je na brzo donošenje odluka.

„Zavisi od preporuka SZO, ali moja preporuka će biti da se odluke donose danas, a ne posle nedelju dana, jer ako soj nastavi da se širi kako očekujemo, biće kasno i neće imati smisla primenjivati ograničenja“, rekao je Rojtersu šef organizacije Zurab Pololikašvili.

Kakve mere važe?

Prvo su Velika Britanija, Japan i Nizozemska privremeno su obustavili letove iz šest država – Južne Afrike, Bocvane, Namibije, Zimbabvea, Eswatinija (bivši Svazilend) i Lesota. Češka će od subote zabraniti ulazak svima koji su proveli više od 12 sati u tim zemljama.

Njemačka, koja trenutno prolazi kroz četvrti val infekcija zbog varijante Delta, od petka navečer će dopustiti samo Nijemcima let u Njemačku iz Južne Afrike, rekao je izvor iz ministarstva zdravlja kojeg citira novinska agencija Reuters. Čak i ako su putnici potpuno vakcinisani, i dalje će morati provesti 14 dana u karanteni.

Italija je uvela zabranu ulaska putnicima koji su u poslednje dve sednice bili u jednoj od osam južnoafričkih zemalja. Na spisku država za koje je uvedena zabrana su i Mozambik i Malavi.

Grčka će putnicima iz regiona južne Afrike dozvoliti ulazak u državu samo iz neophodnih razloga. Svi će biti testirani po ulasku u Grčku i moraće da provedu 10 dana u karantinu.

Japanska vlada saopštila je da će japanski državljani koji putuju iz južnoafričkih zemalja morati da budu u desetodevnom karantinu i da za to vreme urade tri testa na COVID-19. Japan se još nije otvorio za strane državljane.

Rusija je saopštila da ograničenja za putovanja počinju u nedelju za pojedine afričke zemlje i Hong Kong.

Indija je naredila rigorozniji pregled i testiranje za putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Bocvane i Hong Konga.

Južnoafričko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je Veliku Britaniju – koja je bila jedna od prvih zemalja koja je uvela zabranu letova – zbog „prenagljene odluke“.

Šta se zna o novom soju?

Naučnici još moraju puno naučiti o toj varijanti, ali su izrazili zabrinutost zbog novog soja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da će trebati nekoliko sedmica da se shvati utjecaj nove varijante, jer naučnici rade na utvrđivanju koliko je prenosiva.

Varijanta se jako razlikuje od ostalih koje su se do sada pojavile. Naučnici su rekli da je to verzija koja je najviše mutirala do sada, što znači da vakcine, koje su dizajnirane uz pomoć izolovanog soja iz kineskog Vuhana, možda neće biti tako učinkovite.

Profesor Tulio de Oliveira, direktor Centra za odgovor na epidemije i inovacije u Južnoj Africi, rekao je da postoji „neobična konstelacija mutacija“ i da se „veoma razlikuje“ od drugih varijanti koje su kružile.

„Ova varijanta nas je iznenadila, ima veliki skok u evoluciji (i) mnogo više mutacija nego smo očekivali“, rekao je.

Profesor de Oliveira je rekao da je bilo ukupno 50 mutacija i više od 30 mutacija na proteinu šiljaka, koji je meta većine vakcina i ključ koji virus koristi da otključa vrata u ćelije tijela.

Fokusirajući se još više na domenu za vezivanje receptora (to je dio virusa koji ostvaruje prvi kontakt sa ćelijama našeg tijela), on ima deset mutacija u poređenju sa samo dvije za Delta varijantu koja je zahvatila svijet.

Ovaj nivo mutacije najvjerovatnije dolazi od jednog pacijenta koji nije mogao pobijediti virus.

Vakcine će „gotovo sigurno“ biti manje efikasne protiv nove varijante korona virusa, kaže za BBC prof. James Naismith, strukturni biolog sa Univerziteta u Oksfordu. Ali on dodaje da će vakcine i dalje biti efikasne: „To je loša vijest, ali nije sudnji dan“.

Profesor Naismith kaže da mutacije u ovoj varijanti sugeriraju da se može brže širiti.

Ako se varijanta brže proširi, neminovno će stići do Velike Britanije, kaže on – zabrana putovanja će odgoditi njen dolazak za još nekoliko sedmica.

Slučajevi su uglavnom potvrđeni u Južnoj Africi, ali su također otkriveni u Hong Kongu, Izraelu i Bocvani. Većina slučajeva u Južnoj Africi je iz njezine najnaseljenije pokrajine Gauteng, čiji je glavni grad Johannesburg.

U Hong Kongu se varijanta proširila u hotelskoj karanteni, između osobe koja je stigla iz Južne Afrike i drugog gosta hotela koji je bio pozitivan nakon nekoliko dana.

Jedan slučaj otkriven je u Izraelu kod osobe koja se vratila iz Malavija, prema izvještajima izraelskih medija koji se pozivaju na ministarstvo zdravstva zemlje. Još dvije sumnje na infekciju zasad nisu bile potvrđene rezultatima testova. Sve tri osobe su bile u potpunosti vakcinisane.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)