Skip to main content

Eurozastupnici od Srbije očekuju sankcije Rusiji

Info 19. okt 2022.
< 1 min čitanja

Evropska unija očekuje od Srbije da uskladi svoju vanjsku politiku s evropskom i uvede sankcije Rusiji, poručeno je u srijedu tokom rasprave eurozastupnika s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Varhelyi je, otvarajući raspravu “Odnosi EU-a i Zapadnog Balkana s obzirom na novi paket za proširenje”, istaknuo je kako je “u aktuelnom geopolitičkom kontekstu jasno da Srbija mora pojačati napore u usklađivanju sa stavovima EU-a u vanjskoj politici, uključujući deklaracije i sankcije protiv Rusije”, prenosi Hina.

Ruskom agresijom na Ukrajinu “usklađivanje s EU vanjskom i sigurnosnom politikom važnije je nego ikada”, rekao je on.

U raspravi je zahtjev da Srbija uskladi svoju politiku s EU vanjskom politikom, ali i evropskim vrijednostima, ponovio veliki broj zastupnika, posebno iz najbrojnijih zastupničkih klubova narodnjaka i socijaldemokrata.

‘Nije trenutak za sjedenje na dvije stolice’

U odbranu Beograda stali su uglavnom zastupnici krajnje desnog kluba Identitet i demokratija.

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula je, govoreći u ime kluba socijaldemokrata (S&D), istaknuo da “pregovori sa Srbijom mogu napredovati samo kada se sankcije u potpunosti primijene”.

Slovenski socijaldemokrat Matjaž Nemec poručio je Beogradu da “nije trenutak za sjedenje na dvije stolice”.

Poljska zastupnica Anna Fotyga je, govoreći u ime Evropskih konzervativaca i reformista, zatražila da se izvrši dodatni pritisak na Srbiju da uskladi svoju politiku s EU-ovom i poručila da “moramo garantiratii da se ‘ruski svijet’ na Zapadnom Balkanu ne zamijeni ‘srpskim svetom’”.

(Al Jazeera, Foto: Evropska komisija)