Skip to main content

Eurozastupnici: Mađarska nije demokratija

Planeta 15. sep 2022.
2 min čitanja

Europski parlament osudio je danas „namjerne i sistematske napore mađarske Vlade“ da potkopa europske vrijednosti i zatražio od Brisela rezultate u procesu po članu 7 Ugovora EU koji se vodi protiv te države, prenosi agencija Beta.

Nedostatak odlučne akcije EU doprinio je nastanku „hibridnog režima izborne autokratije“ odnosno ustavnog sistema u kome se održavaju izbori, ali nema poštovanja demokratskih normi i standarda, naveli su europoslanici u izvještaju o stanju demokratije u Mađarskoj.

Za izvještaj je glasalo 433 eurozastupnika, 123 je bilo protiv a 28 uzdržano.

U dokumentu se navodi kako se u Mađarskoj stanje vrijednosti, uključujući demokratije i osnovnih prava, od 2018. dodatno pogoršalo kroz „namjerne i sistematske napore mađarske Vlade” i neaktivnošću EU.

Uvjetovanje davanja iz budžeta

Parlament je naveo kako žali zbog nesposobnosti Vijeća da ostvari značajan napredak u borbi protiv nazadovanja demokratije u Mađarskoj.

Eurozastupnici su ukazali i da član 7 ne zahtjeva jednoglasnost članica da bi se identificirao jasan rizik od ozbiljnog kršenja vrijednosti EU, niti da bi se dale konkretne preporuke i rokovi. Naveli su i da bi dalje odlaganje djelovanja po članu 7 radi zaštite vrijednosti EU u Mađarskoj predstavljalo kršenje principa vladavine prava od strane samog Vijeća.

Eurozastupnici traže od Europske komisije da u punoj mjeri iskoristi sva oruđa na raspolaganju, posebno uvjetovanje davanja iz budžeta.

U trenutku kada su vrijednosti EU posebno ugrožene zbog rata Rusije u Ukrajini i njenog djelovanja protiv EU, eurozastupnici pozivaju Komisiju da se uzdrži od odobravanja plana Mađarske za sredstva iz fonda za oporavak dok ta zemlja ne ispoštuje relevantne preporuke iz Europskog semestra i ne provede relevantne presude Suda pravde EU i Europskog suda za ljudska prava.

Također zastupnici traže da Komisija isključi Mađarsku iz finansiranja onih kohezijskih programa koji doprinose zloupotrebi fondova EU ili kršenju vladavine prava, kao i da strože primjenjuje svoje uredbe kako bi se bavila zloupotrebom fondova iz političkih motiva.

Zvono za uzbunu

Četiri godine nakon pokretanja procesa po članu 7, eurozastupnici su i dalje zabrinuti zbog više političkih oblasti koje se odnose na demokratiju i osnovna prava u Mađarskoj. Konkretno, bojazni se tiču funkcioniranja ustavnog i izbornog sistema, korupcije i sukoba interesa, slobode izražavanja, uključujući medijski pluralizam.

Problematična su i pitanja akademskih sloboda, vjerskih sloboda, slobode izražavanja, prava na jednak tretman, uključujući LGBTIQ prava, prava manjina, kao i migranata, tražilaca azila i izbjeglica.

„Zaključak izvještaja je jasan i neopoziv: Mađarska nije demokratija… Ovo treba biti zvono za uzbunu za Vijeće i Komisiju”, rekla je izvjestiteljica po ovom pitanju Gwendoline Delbos-Corfield.

(Al Jazeera, Foto: Pixabay)