Skip to main content

Eurostat: Domaćinstva u Srbiji najviše troše na hranu

Info 04. јан 2023.
< 1 min čitanja

U EU najviše troše na stanovanje

Domaćinstva u Evropskoj uniji (EU) u 2021. godini četvrtinu budžeta trošili su na stanovanje, dok je u Srbiji najveća stavka hrana, objavio je danas portal Biznis.rs.

Tokom 2021. domaćinstva u EU izdvajala su najviše za stanovanje, vodu, struju, gas i druga goriva, čak četvrtinu svog budžeta, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

Na tu kategoriju troškova u 2021. godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je odlazila šestina kućnog budžeta, dok je najveća stavka bila „hrana i bezalkoholna pića“, na koju je trošeno više od trećine.

Od zemalja-članica EU za stanovanje, vodu, struju, gas i druga goriva tokom 2021. godine najviše je izdvajano u Slovačkoj – skoro trećina kućnog budžeta ili 31,3 odsto.

Slede Finska sa oko 30 odsto i Danska sa 28,7 odsto, a najmanje su izdvajali stanovnici Malte – 15,2 odsto, potom Litvanije 15,8 odsto i Hrvatske 16,2 odsto.

Potrošnja domaćinstava u EU porasla je u 2021. godini za četiri odsto u odnosu na 2020. godinu, posle rekordnog pada od osam odsto, do kojeg je došlo zbog pandemije korona virusa.

Za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva domaćinstvima u Srbiji je u 2021. godini mesečno odlazilo 16,4 odsto budžeta.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) pokazuju da je prosečan mesečni prihod u ovoj godini iznosio 71.733 dinara, dok su domaćinstva trošila 169 dinara više od te sume.

Najveći deo kućnog budžeta, 34,3 odsto, trošen je za kupovonu hrane i bezalkoholnih pića, prenosi portal.

(FoNet)