Skip to main content

EUFOR najavio dolazak nemačkih vojnika u BiH

Info 08. avg 2022.
< 1 min čitanja

"Pokazatelj posvećenosti EU stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti svih gradjana BiH"

EUFOR je najavio dolazak nemačkog vojnog kontingenta u Bosnu i Hercegovinu, čime će se broj zemalja učesnica u misiji EUFOR Altea povećati na dvadeset.

Rasporedjivanje kontingenta, koji počinje sredinom avgusta, obavljaće se u fazama, a maksimalno će biti rasporedjeno pedeset vojnika, saopšteno je iz EUFOR-a.

Dodaje se da će novo osoblje predstavljati dodatni kapacitet za EUFOR i mrežu timova (LOT) koji su rasporedjeni u celoj državi.

“Osoblje LOT timova EUFOR-a živi u lokalnim zajednicama i omogućuje EUFOR-u da održava pozitivne i važne odnose na lokalnom i regionalnom nivou. Ti timovi takodje pružaju priliku bh. gradjanima da budu u kontaktu sa EUFOR-om, što omogućava direktan dijalog izmedju EUFOR-a i bh. gradjana”, naglašeno je u saopštenju.

Taj angažman, kako se ističe, još je jedan pokazatelj posvećenosti EU stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti svih gradjana BiH.

Nemački Bundestag je u julu odobrio slanje 50 vojnika u misiju EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

“Predvidjeni zadaci vojnika uključivali bi podršku i koordinaciju obuke Oružanih snaga BiH, pomoć u stvaranju bezbednog okruženja i obavljanje zadataka komandovanja, osmatranja i podrške. Misija je doprinos poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine”, navedeno je u odluci koju je usvojio Bundestag.

(Beta, foto: Pixabay)