Skip to main content

EU zabrinuta zbog izmjena crnogorskog Zakona o predsjedniku

Jugoslavija 08. нов 2022.
2 min čitanja

"Zahtijeva od svih političkih aktera da podrže funkcionalnost demokratskih institucija zemlje"

Evropska unija (EU) je „duboko zabrinuta“ glasanjem koje je održano prvog novembra u Skupštini Crne Gore, kojim se zapravo mijenjaju prerogativi predsjednika Republike usvajanjem zakona po hitnom postupku, stoji u saopštenju pres službe EU.

„Svi politički akteri treba da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje bi mogle dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije zemlje“, navodi se u ovom saopštenju te se pozivaju svi akteri da daju prioritet izgradnji konsenzusa o hitnom imenovanju članova Ustavnog suda na sljedećem glasanju u parlamentu 22. novembra.

U saopštenju se ocjenjuje da, između ostalih važnih stvari, puna funkcionalnost Suda je ključna za osiguranje legitimiteta demokratskih institucija.

Ustavni sud Crne Gore je od 13. septembra nefunkcionalan jer od ukupno sedam sudija ima tri, i nema kvorum za donošenje odluka.

Krajem oktobra u Skupštini je propao i četvrti pokušaj da se izaberu sudije Ustavnog suda. Nijedan od četiri predložena kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku poslanika, odnosno 54 glasa.

U drugom krugu, najkasnije za mjesec dana, za izbor će trebati tropetinska većina od 49 poslanika.

Iz Evropske unije se poručuje da je članstvo u EU strateški izbor velike većine građana Crne Gore i javno istaknut cilj velike većine crnogorskih političkih aktera.

„Crna Gora je prednjačila među zemljama kandidatima za EU. Kontinuirani napredak u pristupanju EU zahtijeva od svih političkih aktera da podrže funkcionalnost demokratskih institucija zemlje i ojačaju vladavinu prava“, podvlači se u saopštenju pres službe EU.

Skupštinska većina od 41 poslanika koju predvode proruski Demokratski front (DF), Demokrate i Građanski pokret Ura usvojili su 1. novembra izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, kojim namjeravaju da Mila Đukanovića ograniče u ustavnim nadležnostima.

Ograničenja se prema izmjenama Zakona, odnose na proceduru izbora mandatara za sastav Vlade koja se prenosi na skupštinsku većinu i na postavljanje i opoziv ambasadora, što se sa Đukanovića praktično prenosi na Vladu.

Prema Ustavu Crne Gore, isključiva nadležnost predlaganja mandatara za sastav nove Vlade pripada predsjedniku države.

Izmjenama Zakona o predsedniku, parlamentarna većina želi da taj proces prenese na Skupštinu, kako bi DF, Demokrate i Ura pokušali da još jednom kandiduju poslanika i nekadašnjeg diplomatu Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove Vlade.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)