Skip to main content

EU: Teško proveriti izveštaje o smrti Prigožina, kao i mnoge stvari u Rusiji

Planeta 24. авг 2023.
< 1 min čitanja

"EU ima na umu da grupa plaćenika Vagner nije povezana samo sa imenom njenog lidera"

Evropska unija je saopštila da je „teško proveriti“ izveštaje o tome da je šef Vagnera Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći u sredu uveče.

„Videli smo izveštaj o avionskoj nesreći u kojoj je navodno poginuo Jevgenij Prigožin, šef grupe Vagner, zajedno sa članovima njegove pratnje i članovima posade“, rekao je Peter Stano, glavni portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost, na brifingu za novinare, prenosi CNN.

„Ali opet, kao i mnoge druge stvari u Rusiji, ovo je veoma teško proveriti, a samim tim i komentarisati“, dodao je Stano.

Stano je rekao da su „negativne akcije“ Prigožina i grupe Vagner nadaleko poznate, ukazujući na njihovu umešanost u rat u Ukrajini i njene operacije u afričkim zemljama.

„Gde god su oni (Vagnerova grupa) bili prisutni, ostavili su trag kršenja ljudskih prava, međunarodnog humanitarnog prava. Mnogo je neodgovornosti, nejasna su pravila po kojima oni rade“, rekao je Stano.

Na buduće operacije grupe neće uticati samo „navodna Prigožinova smrt“, već i „događaji u junu“ kada je grupa odlučila da krene na Moskvu u kratkotrajnoj pobuni, dodao je.

Stano je rekao da iako se EU nada da će „negativan uticaj“ Vagnerovih operacija prestati, EU ima na umu da grupa plaćenika „nije povezana samo sa imenom njenog lidera“.

On je rekao da je povezanost grupe sa Kremljom jedno od nekoliko „kompleksnih pitanja“, a takođe je naglasio da nije na EU da „spekuliše da li će navodno ubistvo ili smrt Prigožina u avionskoj nesreći imati neke konkretne posledice po Vagnerovu aktivnosti.”

(N1, foto: Pixabay)