Skip to main content

Crna Gora traži obrazloženje za zabranu ulaska Jovane Marović u Srbiju

Info 24. avg 2023.
< 1 min čitanja

"Takva praksa narušava demokratske vrednosti i otežava dalji razvoj dobrosusedskih odnosa"

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore tražilo je od Srbije obrazloženje odluke kojom je sinoć na beogradskom aerodromu zabranjen ulazak u Srbiju bivše ministarke evropskih poslova u Vladi Crne Gore Jovane Marović.

Ministarstvo je saopštilo da je izrazilo uverenje da se „takva praksa neće nastaviti jer narušava demokratske vrednosti i otežava dalji razvoj dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje“.

„To su glavni preduslovi za izgradnju zajedničke evropske budućnosti, kao ključnog spoljnopolitičkog prioriteta obe države“, ukazalo je Ministarstvo.

U saopštenju je navedeno da je Ministarstvo, po saznanju da je Marović na graničnom prelazu na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu odbijen ulazak u Republiku Srbiju, stupilo u kontakt s njom, dok je Ambasada Crne Gore u Beogradu preduzela mere za vraćanje ličnih dokumenata Marović i omogućila njen povratak u Crnu Goru iste večeri.

Marovićeva je javno targetirana u prorežimskim medijima u Srbiji zbog podrške protestima „Srbija protiv nasilja“, na kojima je i učestvovala u Beogradu.

Marović je u novembru prošle godine podnela ostavku na mesto potpredsednice Vlade i ministarke za evropske poslove Crne Gore pošto je njen resor analizirao prednosti i mane učešća Crne Gore u inicijativi Srbije „Otvoreni Balkan“ kojoj se ona snažno protivila.

Ona je pre ulaska u Abazovićevu Vladu i Pokret URA bila civilna aktivistkinja.

(Beta, foto: Antena M)