Skip to main content

EU: Srbija da ograniči emitovanja ruske državne televizije RT

Info 15. јул 2022.
< 1 min čitanja

"RT je deo ruskih propagandnih instrumenata kojima Kremlj prati nezakonitu agresiju na Ukrajinu"

Evropska unija (EU) očekuje da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom, navela je Evropska komisija (EK) za Radio Slobodna Evropa (RSE) povodom nezvaničnih najava u srpskim medijima da Russia Today (RT) planira da otvori televiziju u Srbiji.

U reakciji Petera Stana, portparola EK za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, od 15. jula dodaje se da se od Srbije očekuje usklađivanje sa odlukama Evropske unije, među kojima je i ograničenje emitovanja ruske državne televizije RT.

RT je deo ruskih propagandnih i dezinformacionih instrumenata kojima Kremlj prati nezakonitu agresiju na Ukrajinu i ubistva ukrajinskog naroda. U tom kontekstu, očekujemo da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom kao zemljom koja masovno krši Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo“, saopštio je portparol EK Peter Stano.

Brisel je u sklopu šireg paketa sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu u martu ove godine ukinuo emitovanje ruskih medija Sputnik i RT/Russia Today.

Srbija je od marta 2012. kandidat za članstvo u EU, te shodno tome ima obavezu da prati odluke Brisela kako bi ispunila uslove za pridruživanje.

Pojedini mediji u Srbiji 14. jula objavili su da RT ima u planu da otvori televiziju u Srbiji. Russia Today nije odgovorila na upit RSE.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)