Skip to main content

EU produžila sankcije Rusiji za šest meseci

Planeta 20. јул 2023.
< 1 min čitanja

"Sankcije su znatno proširene od februara 2022. godine, kao odgovor na ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu“

Savet Evropske unije odlučio je da produži za šest meseci, do 31. januara 2024. godine, sankcije usmerene na određene sektore privrede Rusije, zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Te sankcije, uvedene 2014. zbog ruskog delovanja na destabilizaciji situacije u Ukrajini, znatno su proširene od februara 2022. godine, „kao odgovor na ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu“, saopštio je Savet EU.

One se trenutno sastoje od širokog spektra mera, i uključuju ograničenja trgovine, finansija, tehnologije i robe dvostruke namene, industrije, transporta i luksuzne robe.

Sankcije, kako se navodi, obuhvataju i zabranu uvoza ili transfera morske sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU, isključenje nekoliko ruskih banaka iz međunarodnog sistema Svift (SWIFT) i suspenziju emitovanja i dozvola za nekoliko medijskih kuća, podržanih od Kremlja, koje šire dezinformacije. Uz to, uvedene su posebne mere za jačanje sposobnosti EU u sprečavanju zaobilaženja sankcija.

Uz ekonomske sankcije Rusiji, EU je uvela i različite vrste mera kao odgovor na ruske poteze protiv Ukrajine. Među njima su ograničenja ekonomskih odnosa sa nezakonito pripojenim poluostrvom Krim i gradom Sevastopolj i sa delovima Donjecke i Luganske oblasti koji su pod kontrolom Rusije, kao i zamrzavanje sredstava i ograničenja putovanja za brojne pojedince i entitete i diplomatske mere.

Od 24. februara 2022. godine, kada je Rusija napala Ukrajinu, EU je usvojila 11 paketa teških sankcija protiv Moskve.

U saopštenju se navodi da Evropski savet nedvosmisleno osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu, koja predstavlja „otvoreno kršenje“ Povelje UN, i da podseća na nepokolebljivu podršku Evropske unije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, u okviru njenih međunarodno priznatih granica.

Evropska unija će nastaviti da pruža snažnu finansijsku, ekonomsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i njenom narodu dokle god bude potrebno, dodaje se.

(Beta, Foto: Pixabay)