Skip to main content

EU osudila presudu ruskom opozicionaru Navaljnom

Planeta 22. mar 2022.
2 min čitanja

Evropska unija (EU) je snažno osudila novu presudu ruskom protivniku Kremlja Alekseju Navaljnom od devet godina zatvora, ocenivši da je “politički motivisana”, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

„Ruski pravosudni sistem se i dalje instrumentalizovan protiv Navaljnog… Ponavljamo poziv ruskim vlastima da on bude odmah i bezuslovno oslobodjen“, dodao je Borel.

Berlin: Presuda ruskom opozicionaru Navaljnom krši principe vladavine prava

Nemačka je osudila najnoviju presudu ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom kojom je osuđen na devet godina zatvora i kaznu od 1,2 miliona rubalja (9.000 evra).

Sudija Lefortovskog suda Moskve Margarita Kotova rekla je u osudi da je Navaljni odgovoran za malverzacije, odnosno krađu tuđe imovine putem obmane i zloupotrebe poverenja.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je da je nova zatvorska kazna deo sistematske instrumentalizacije ruskog pravosudnog sistema protiv disidenata i političke opozicije i da je suđeno iza zatvorenih vrata.

U saopštenju su ruske vlasti optužene za kršenje osnovnih principa vladavine prava i da pritom nisu iznele nijedan kredibilan dokaz protiv Navaljnog.

„Nemačka vlada obnavlja svoj zahtev za hitnim oslobađanjem Navaljnog“, navodi se u saopštenju.

Advokati Navaljnog su naveli da je on nevin i da nije uradio to za šta se tereti, dok sam Navaljni tvrdi da je reč o političkom procesu.

Tužilaštvo je u raspravi 15. marta zatražilo da Navaljni bude kažnjen sa 13 godina strogog zatvora, i novčanom kaznom od 1,2 miliona rubalja.

Sud je zasedao u zatvoru u Vladimirskoj oblasti, gde je Navaljni zatvoren zbog malverzacija sa kompanijom Iv Roše.

Krivični posupak protiv Navaljnog je pokrenut krajem 2020. godine, a Istražni Komitet je tada saopštio da je Navaljni potrošio na lične potrebe 356 od 588 miliona rubalja prebačenih na različite fondove, uljučujući i glavni – Fond za borbu potiv korupcije.

Tužba za nepoštovanje suda pojavila se krajem 2021. godine, da bi kasnije oba predmeta sud objedinio.

(Beta/N1/Danas, Foto: Pixabay)