Skip to main content

EU optužuje Moskvu za ratni zločin zbog blokade žitarica u Ukrajini

Planeta 20. jun 2022.
< 1 min čitanja

Šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) optužio je danas Rusiju da čini „pravi ratni zločin“ blokiranjem izvoza ukrajinskih žitarica što može da poveća rizik od gladi u svetu.

„Ne možemo da zamislimo da milioni tona žita ostaju blokirani u Ukrajini dok ostatak svetske populacije trpi glad. To je pravi ratni zločin. Ne mogu da zamislim da će to još dugo trajati, u protivnom to će zaista biti nešto za šta će se Rusija smatrati odgovornom“, rekao je Borel u Luksemburgu uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona (Catherine Colonna) upozorila je da Rusija „treba da prestane da se igra sa gladi u svetu“.

„Rusija treba da prestane sa blokadom ukrajinskih luka i da prestane da uništava infrastrukturu za skladištenje u Ukrajini“, dodala je ona.

Ona je naglasila da će Evropljani nastaviti da pomažu Ukrajini i da će joj pružiti političku, humanitarnu i vojnu pomoć.

„Poruka je upućena Rusiji i ona treba da je shvati“, dodala je francuska minsitarka.

Ona je naglasila da Francuska čvrsto podržava napore generalnog sekretara UN i ulogu Turske u pokušaju postizanja sporazuma između Rusije i Ukrajine da se omogući izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora.

„Ostavljati žitarice blokirane je opasno za stabilnost u svetu“, upozorila je Kolona.

Borba reči između Zapada i Rusije koja kaže da su sankcije odgovorne za pogoršanje prehrambene krize će biti u centru rasprava ministara spoljnih poslova EU.

„Evropske sankcije uvedene Rusiji nisu uperene protiv poljoprivrednih proizvoda i đubirva. Ti proizvodi se mogu prodavati, kupovati i izvoziti“, ukazao je Žozep Borel.

(Beta-AFP)