Skip to main content

EU nakon susreta Dodik-Putin: Odnosi sa Rusijom ne mogu biti uobičajeni

Jugoslavija 24. maj 2023.
2 min čitanja

"Ne zaboravimo da je Putin taj koji naređuje i nadgleda masovno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija i ljudskih prava u Ukrajini"

Portparol Evropske unije (EU), Peter Stano je ponovio stav zvaničnika u Briselu da je održavanje bliskih veza sa Rusijom nespojivo sa evropskim putem.

Ove navode je Stano izneo povodom posete predsednika bh. entiteta Republike Srpske, Milorada Dodika Moskvi gde se 23. maja sastao i sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom.

“Evropska unija je bila kristalno jasna sa našim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu biti uobičajeni sa Putinovim režimom, u senci ničim izazvane i neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu”, poručio je Stano u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Ne zaboravimo da je Putin taj koji naređuje i nadgleda masovno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija i ljudskih prava u Ukrajini, gde Rusija čini zverstva neselektivno gađajući civile i civilnu infrastrukturu, pljačkajući ukrajinsku imovinu i teritorije ili kidnapujući decu”, dodao je.

Briselski portparol je naglasio da EU želi da računa na sve zemlje kandidate kao pouzdane evropske partnere kad su u pitanju zajednički principi, vrednosti, bezbednost i prosperitet.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu, lideri zapadnih država su prekinuli sve veze sa predsednikom Vladimirom Putinom. Niz sankcija je uveden protiv Putina i njegovih saradnika.

Milorad Dodik je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

Ovo je drugi put od početka agresije da se Dodik sastao sa Putinom.

Posetu Moskvi je kritikovao i američki State department.

U izjavi javnom servisu Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS) po završetku sastanka sa Putinom, Milorad Dodik je zemlje koje uvode sankcije Rusiji nazvao “neprijateljskim”.

Uz optužbe i oštru retoriku na račun Američke ambasade u BiH, ambasadora Michaela Murphya nazvao je “antisrbinom”.

Dodik je ustvrdio da je cilj američkog ambasadora da “do kraja svog mandata sruši RS”.

Ambasador Murphy već u ranijim izjavama jasno rekao da Sjedinjene Države nikada nisu htjele da ukinu RS, nego korupciju.

Murphy je ranije upozorio da Dodik nacionalističkom retorikom sve drskije napada stabilnost BiH.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Evropska komisija)